Tanečník s tvrdou střelou

Střelec, který skvěle tančí a hraje na saxofon. To je házenkář Jan Holbein.

Je to velký pohybový talent. Kromě toho, že je pánem parketu, kdykoli na něj vstoupí, tak si velmi dobře rozumí i se saxofonem. Házenkář Frýdku-Místku Jan Holbein ho dokonce studoval u stejného učitele jako vítěz Československé Superstar Martin Chodúr. Jako tanečník show dance, disco dance nebo hip hop se zúčastnil i evropských a světových šampionátů. „Největšího úspěchu jsem dosáhl na světovém šampionátu v Oslu v roce 2004, na kterém jsem obsadil jedenácté místo,“ vzpomíná na taneční minulost Holbein.

Show, disco a hip hop

S tanci začal v primě na gymnáziu. „Začal jsem chodit do tanečního klubu Radost Šenov. V létě roku 2002 jsem společně se sestrou přestoupil do tanečního oddílu TS DiDeDance v Ostravě a dočkal se prvních úspěchů,“ uvádí Holbein. Zabýval se tanečními styly show dance, disco dance a hip hop. „V disco dance a hip hopu jsem tančil sólo. U disco dance jsem zkoušel i kategorii duo nebo malou formaci. Show dance jsem dělal ve velké formaci. Největších úspěchů jsem ale dosáhl v sólech,“ přibližuje někdejší tanečník. S tanečníky procestoval kus světa. Podíval se i do Polska, Slovenska nebo Itálie, kde závodil buď na evropských, nebo na světových šampionátech.
„Tam už se mi tolik nedařilo, ale podíval jsem se aspoň na spoustu míst. A taky spoustu lidí. V Norsku jsem se seznámil s jedním správným Finem a dodnes si píšeme,“ říká Holbein.

Do hudebky s Chodúrem

Kromě házené a tance navštěvoval Holbein devět let Múzickou školu v Ostravě-Mariánských horách, kde hrál pod vedením učitele Mikuláše Ďurka na saxofon. „V roce 1997 jsem začal s flétnou. Později jsem mohl přejít ke hře na saxofon,“ vysvětluje Holbein.
Ďurko v té době učil také pozdějšího vítěze Československé Superstar Martina Chodúra. Ten se učil hře na klarinet.
„Martin byl ohromný talent. Každý půlrok se na škole konaly předehrávky, na kterých hráli všichni studenti Mikuláše Ďurky. Martin vystupoval až nakonec jako vyvrcholení celého večera,“ zdůrazňuje Holbein.
S Chodúrem si zahrál i na Janáčkově máji. „Tenkrát jsme vystupovali na ostravské konzervatoři s Martinem, ale taky se spoustou ostatních hudebníků jako součást vystoupení Ngoae,“ vysvětluje bývalý saxofonista.
V roce 2006 se Holbein naposledy zúčastnil tanečního mistrovství republiky. Od té doby se naplno věnuje házené. „Na republikových šampionátech upřednostňovali porotci své závodníky. Nebylo to objektivní. Ztratil jsem tak motivaci dále se zlepšovat. Začal jsem na sobě makat, abych mohl hrát házenkářskou extraligu. A rozhodně té volby nelituji,“ vysvětluje Holbein.