Telekomunikační firmy se na rozvoji sítí s Mládkem neshodly, rozhodne Sobotka

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

Zástupci telekomunikačních firem dnes na jednání s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD) odmítli přepracovaný plán rozvoje vysokorychlostních sítí. Rozhodnout se má ve čtvrtek na schůzce u premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Dohodli se naopak na zahájení prací na zmapování stávající internetové infrastruktury, aby se snížily náklady na výstavbu sítí. Řekl to předseda ICT Unie Svatoslav Novák.

Podle Mládka panuje shoda na potřebě transpozice evropské směrnice o ulehčení výstavby vysokorychlostních sítí. Na té bude MPO s odvětvím spolupracovat. Transpozice by měla být hotová do poloviny příštího roku.

Zatím ale není jasné, kdo bude správcem jednotného informačního místa, které by shromažďovalo informace o jakékoliv výstavbě infrastruktury, aby se na jednom místě „nekopalo“ zbytečně několikrát. Ve hře je ministerstvo vnitra, Český telekomunikační úřad (ČTÚ) nebo Katastrální úřad.

Ministerstvo průmyslu minulý týden v přepracovaném plánu navrhlo, aby z celkové evropské dotace 14 miliard korun rozdělovalo ministerstvo vnitra jen čtyři namísto dosud požadovaných šesti miliard korun.

Nesouhlas se státním podnikem

Tyto peníze by měly jít na budování neveřejných sítí a na jejich rozdělování by měl dohlížet nový státní podnik vytvořený z odštěpného závodu ICT služby České pošty. S tím zástupci odvětví nesouhlasí. Podle nich má jít celá částka na budování přípojek pro koncové zákazníky a má jí rozdělovat MPO.

Zástupci operátorů, svazu průmyslu i hospodářské komory se obávají, že Česko nesplní podmínky pro čerpání a o miliardové dotace z evropského programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost přijde. „Plán nevychází z jakýchkoliv aktuálních dat popisující situaci na trhu, je plný věcných chyb a navíc ve velké části pojednává o výstavbě neveřejných sítí v režii státu, které do strategického dokumentu popisující budoucí směr rozvoje internetu pro obyvatelstvo a firmy nepatří,“ podotkl Jakub Rejzek z ISP Aliance.

Česku podle ministra Mládka nehrozí, že by o dotační peníze z EU přišlo, ale že budou postupně přesunuty na jiný účel. Ve čtvrtek se má kvůli plánu sejít premiér Sobotka s Mládkem a ministrem vnitra Milanem Chovancem. Vládou schválený program Digitální Česko 2.0 počítá do roku 2020 s pokrytím celé populace internetem o rychlosti alespoň 30 Mbit/s. Polovina Čechů má mít 100 Mbit/s.