Telekomunikační gigant AT&T se ani přes tvrdou konkurenci nechce vzdát expanze v Evropě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Americký telekomunikační gigant AT&T se podle nezávislých zdrojů stále nevzdal myšlenky na případnou expanzi do Evropy, a to i přes všechna rizika - podnikání v telekomunikacích v Evropě je nákladnější, složitější a vysoce regulované.

AT&T chce využít zkušenosti z budování 4G sítě ve Spojených státech a aplikovat je v Evropě, kde se trh s rychlým mobilním internetem stále teprve rozvíjí. Tvrdí to alespoň zdroje agentury Bloomberg obeznámené s aktuálními záměry společnosti. Samotná firma AT&T se však odmítla jakkoliv k těmto informacím vyjadřovat.

Možné klady a zápory případné evropské expanze nastínil v tomto týdnu generální ředitel AT&T Randal Stephenson. Podle něj je na evropském stále dostatek příležitosti pro růst. Evropa podle Stephensona může ještě mnoho vytěžit z mobilního internetu. „Proč ještě není evropský trh na úrovni toho amerického? Evropa se v tomto ohledu brzy rozvine. Myslím, že to bude velmi brzy,“ prohlásil pro Bloomberg Stephenson. Negativní stránkou věci je však tvrdý konkurenční boj, roztříštěný trh a pomalejší evropská ekonomika.

O svém případném vstupu na starý kontinent už AT&T vyjednává s několika společnostmi, tvrdí Bloomberg. Údajně mezi nimi je britský Vodafone Group. Právě s Vodafonem je podle Bloombergu spolupráce nejpravděpodobnější. Vodafone se však odmítl jakkoliv k tématu vyjadřovat. Rovněž AT&T v tomto ohledu zarytě mlčí.

V minulosti se AT&T pokoušela vstoupit do Evropy prostřednictvím španělské firmy Telefónica, která působí i na českém trhu pod značkou O2. Podle listu El Mundo měl operátorský gignat zájem společnost koupit za 70 miliard eur (1,8 bilionu korun). Obchod však zatrhla španělská vláda. Telefónica popřela, že by od americké společnosti přišel nějaký signál zájmu, její akcie na burze přesto citelně zpevnily.