Téměř televizní Star Trek na plátně

Star Trek: Do neznáma

Star Trek: Do neznáma Zdroj: cinemart

Do kin vstupuje třetí snímek z úspěšné řady Star Trek. Postavy jsou pořád sympatické, ale jejich příběh již postrádá kouzlo a napětí.

Vesmírná loď Enterprise a její posádka vedená hrdinným kapitánem Kirkem se znovu vydávají do hlubokého vesmíru, kde na ně čeká dobrodružství. Instantní claim startrekovské série sedí na její nejnovější díl opět zcela dokonale a fanoušci série mají důvod vyrazit do kin. Nejspíš odejdou spokojeni, stejně jako většina diváků, kteří na třetí Star Trek půjdou jako na letní popkornovou zábavu. A nikdo z nich si ani nevšimne, že třetí pokračování nového Star Treku už je příliš okatý recyklát, jehož ambice již nejsou hlubší než vydělat co nejvíc peněz.

První dvě pokračování nové ságy fascinujícím způsobem převedla kult starý mnoho desetiletí do nového milénia. Překrucovala zaběhnuté stereotypy, postavy byly stejné, a přece zcela jiné než ty dávno známé. Režisér a producent J. J. Abrams navíc dokázal sestavit mix sympatických herců a solidních příběhů, který starým fandům série učaroval a přilákal i řadu fandů nových. Třetí díl s podtitulem Do neznáma však již vychází z nové reality a v té je usazený zcela pevně a nezpochybnitelně. A v důsledku tedy nepřinese nic nového ani překvapivého. Naopak vyprávěcí rámec je přímo šablonovitý. Klíčoví členové posádky se po ztroskotání Enterprise musí na neznámé planetě nejprve dát dohromady a pak společně mají zachránit zbytek týmu. Na jednu epizodu seriálu ideální, na film je to však žalostně málo.

Přestože jsou veškeré výtky na adresu třetího startrekovského snímku pravdivé, nelze film odepsat. Abramsovi se totiž v prvním snímku podařilo vytvořit natolik skvělý mix charakterů, že sledování dobrodružství této partičky je kouzelné. A odpustíte jí i tlachání o „hledání sebe sama“ či „následování vlastní cesty“. Tím se však Star Trek trochu vrací k vlastním televizním kořenům. Zatímco filmy pro kina by měly omračovat příběhem, televizní epizody baví postavami.

Je tedy možné, že třetí filmový Star Trek bude prozatím posledním filmem ságy a fanoušci se budou moci soustředit na již ohlášený seriál pro příští rok. A do kin se Enterprise, její kapitán Kirk a Vulkánec Spock vrátí zase až za pár let, až bude potřeba nakopnout slavnou značku k vyšším ziskům.

Star Trek: Do neznáma
(sci-fi, USA, 122 minut)
Režie: Justin Lin
Hrají: Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Karl Urban, Simon Pegg
Hodnocení: 60 %