Temný film o tom, jak uličníci k miliardám přišli

Zákon a pořádek? Mladí umělci se často dostávají do střetu s policií. Většinou jen proto, že stojí před studiem a vypadají drsně.

Zákon a pořádek? Mladí umělci se často dostávají do střetu s policií. Většinou jen proto, že stojí před studiem a vypadají drsně. Zdroj: cinemart

Straight Outta Compton a Fuck Tha Police jsou skladby, které změnily podobu pop-music 20. století. Stojí za nimi neméně známá a slavná jména Dr. Dre, Ice Cube a Easy-E., kteří se setkali v kultovní kapele N. W. A. Zrod comptonské hiphopové scény a životy jednotlivých superhvězd na plátna přinesl snímek F. Garyho Graye Straight Outta Compton, který po úspěšné jízdě americkými kiny nyní dorazil i k českým divákům.

Především pro milovníky hutných basů, hustých beatů a scratchů jde o největší povinnost letošního roku. Užít si film ale mohou i další diváci.

Gray snímek staví velmi tradičně po vzoru obdobných mixů životopisů kapel a hudebních hvězd. Příběh je tedy zhruba následující. Talentovaní kluci trpí v těžké sociální/rodinné/ekonomické situaci. Věří ve svůj talent, ale svět jim nerozumí. Vše mění první hit, setkání s manažerem a start hvězdné kariéry. Ta je bohatá na výstřelky, sex, drogy a skvělý hip hop, ovšem pouze do té doby, než hlavní hvězdy zjistí manažerovy podvody. Pak se kapela rozpadá, někdo prožije skvělou dráhu, jiný padá na dno.

Totéž se na plátně odehrávalo již mnohokrát a ještě řada podobných snímků vznikne. Grayovou výhodou však je jednak bohatost materiálu, zároveň jeho schopnost události rekonstruovat s nesmírnou vizuální i emoční silou. Drsné scény z temných počátků EasyE. jsou dostatečně gangsterské, dojemné scény úmrtí blízkých opravdu dojmou a koncertní vystoupení zase mají náboj těch nejlepších koncertních snímků. Především nad tím jistě dohlíželi žijící členové N. W. A., kteří se na snímku podíleli většinou jako producenti.

Šťastnou ruku pak měli tvůrci při výběru hereckých představitelů. Syn Ice Cuba si zahrál otce a je v roli mimořádný. Dokonce tak moc, že mírně převyšuje Coreyho Hawkinse v hlavní roli Dr. Dre. Na něm ale byla největší tíha, protože kvůli komplikovanému charakteru prochází nejvíce emočními proměnami. Třetím klíčovým hercem pak je Jason Mitchell hrající excentrického Easy-E. I další jsou ale ve svých rolích přesní a často opravdu připomínají mladičké pozdější superhvězdy (Snoop Dogg, Tupac Shakur).

Straight Outta Compton je svěžím výletem do hudební historie. Snad je jen škoda, že až závěrečné titulky poměrně zkratkovitě a pro zasvěcence ukazují, že celý příběh především Dr. Dre a Ice Cuba měl neméně velkolepé pokračování a že duch N. W. A. je přítomen v dnešní pop-music víc než duch Beatles.

Straight Outta Compton
(životopisné drama, USA, 147 minut)
Režie: F. Gary Gray
Hrají: Jason Mitchell, Corey Hawkins, O’Shea Jackson Jr., Aldis Hodge
Hodnocení: 80 %