Teplou vodu si lidé poprvé užijí celé léto

Mostecko | Ohřívání vody na sporáku zůstanou letos poprvé v létě ušetřeni lidé z Mostu a Litvínova. Teplárna totiž upustila od pravidelné letní odstávky.

„Jsem ráda,“ komentuje Litvínovanka Jiřina Bakovská. „Víte, co to je, ohřívat každý večer plné hrnce a přenášet je až do koupelny? A modlit se, abyste se tou horkou vodou neopařili? Máme s rodinou smůlu. Skoro vždycky, když jsme se vrátili z dovolené, zrovna začala odstávka.“
Společnost United Energy, která Mostecko zásobuje teplou vodou využívala letní přestávku k nutným opravám na zařízení teplárny a potrubí.
„Naše společnost už předloni avizovala střídání období krátkých a dlouhých letních odstávek,“ uvedla mluvčí United Energy Miloslava Kučerová. To, že městům dodávku teplé vody přes léto nepřeruší, je podle ní v historii firmy vůbec poprvé.
Díky velkým investicím slibovala lidem vloni teplárna, že odstávku zkrátí na pouhé tři dny. Mnozí nájemníci pamatují z předchozích let i třítýdenní. Nakonec se ale někteří museli bez teplé vody obejít více dní, protože pracovníci společnosti odhalili nedostatky, které byli nuceni opravit ještě před zimou.

Nový turbogenerátor: vyšší spolehlivost

„Mezi nejvýznamnější investice v posledních dvou letech patřila rekonstrukce protitlaké turbíny. Opravou turbogenerátoru se zvýšila spolehlivost a bezpečnost dodávek tepla pro obě města,“ tvrdí Kučerová. Poruchám se ale teplárna nevyhne ani po modernizaci. Litvínované byli například kvůli havárii bez tepla loni na Silvestra.