Terminátor popáté a znovu s Arniem

Terminator Genisys

Terminator Genisys

Studio Paramount do kin vrací jednu z klíčových akčních sérií započatých v osmdesátých letech.

Terminátora vymyslel James Cameron a první dvě pokračování patří k tomu nejlepšímu, co v žánru vzniklo. Od té doby, tedy od začátku devadesátých let, kdy měl druhý díl premiéru, to ale se sérií jde z kopce. Třetí díl byl strašný, čtvrtý také, poté se fikční svět Skynetu a Johna Connora přestěhoval na televizní obrazovky. A z televizního světa pochází také režisér Alan Taylor, jenž Terminátora křísí letos. Tomu také odpovídá kvalita – snímek Terminator Genisys je scenáristicky slušný, ale obrazově průměrný.

Terminator GenisysTerminator Genisys

Diváka hned od počátku zarazí, že se tvůrci snaží převypravovat původní snímek. Po obří bitvě v budoucnosti Skynet prohrává, lidé slaví, ale John Connor ví, že do minulosti byl poslán Terminátor s jediným cílem: zabít Johnovu matku Sarah. Proto se do minulosti dostává Kyle Reese, o jehož historii díky jedničce víme vše (stane se otcem Johna Connora). Zatímco do tohoto bodu je vše známé, po příchodu Reese do roku 1984 je vše jinak. Ocitáme se v paralelní realitě, kde je budoucnost nalinkovaná jinak. Zůstává pouze Arnold Schwarzenegger, který tu je (alespoň na chvíli) zároveň zlým Terminátorem (jako v jedničce) i hodným (jako ve dvojce).

Tvůrci po vzoru Star Treku velmi chytře vytvářejí souběžný fikční svět k tomu známému z předchozích filmů. To sice mnoho fandů původní série rozlítí, ale pro Paramount (který distribuuje i Star Trek) to je případný zlatý důl – může vytvářet další a další nové díly s novými herci, když ti původní už nemohou diváky oslovit.

O totéž se však pokoušeli již autoři čtvrtého dílu a nepodařilo se. I tentokrát tomuto plánu může zlomit vaz fakt, že film především po vizuální a akční stránce nepřekračuje současný standard. Akce se mechanicky střídá se sáhodlouhými vysvětlovacími dialogy, k tomu Arnold sice hláškuje celkem solidně, ale i u něj se již projevuje únava materiálu. I když jak sám T-800 říká: „Jsem starý. Ale ne zastaralý.“ O něco podobného se snažili i scenáristé a režisér, když snímek trochu násilně obohacují komiksovými prvky (střety několika terminátorů v roce 1984, dokonalý superprotivník v roce 2017). I samotná povaha rebootu série (tedy jejího znovuspuštění) vychází z komiksového světa. Tak snad tvůrci vědí, co činí.

Terminator Genisys
(sci-fi, USA, 126 minut)
Režie: Alan Taylor
Hrají: Arnold Schwarzenegger, Emilia Clarkeová
Hodnocení: 60 %

Terminátor: Temný osud se představuje v prvním traileru. Vrátí se Arnold i Linda. Více zde >>>