Tesco představí vlastní mobil, zatím jen pro Británii

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: tesco

Britskému maloobchodnímu řetězci Tesco se nedaří. Kvůli propadu zisku se firma poohlíží po nových trzích. Po vstupu na trh telekomunikačních služeb a představení vlastního tabletu chce firma na britském trhu do konce roku představit vlastní chytrý mobilní telefon s operačním systémem Android.

Nový telefon ponese značku Tesco a bude disponovat předinstalovanými službami řetězce, řekl šéf Tesca Philip Clarke britské BBC. Parametry by se měly blížit špičkovým telefonům a podobají se Samsungu Galaxy S5.

Tesco již nabízí tablet nazvaný Hudl, kterého se zatím prodalo půl milionu kusů. Na rozdíl od připravovaného telefonu se ale jedná o jednodušší zařízení. Tomu odpovídá i cena 119 liber, tedy necelé čtyři tisíce korun. V září Tesco představí novou verzi tabletu Hudl 2.

Britský řetězec se po mnoha letech růstu už dva roky potýká s propadem zisku. Zisk loni klesl o šest procent na 3,3 miliardy liber (skoro 110 miliard korun) a podíl firmy na klíčovém domácím trhu se stále zmenšuje.

Kvůli špatným výsledkům firmy, jejíž zisk v roce 2012 klesl poprvé za 20 let, vyzvala dvacítka největších investorů Clarka, aby opustil vedení společnosti. To ale Clarke v rozhovoru pro BBC odmítl. „Je mi 54 a dělám to už 40 let,“ řekl. „Myslím si, ž v Británii se předpokládá, že odstoupím v šedesáti, takže mám ještě šest let,“ dodal.

Od roku 1996 působí Tesco i na českém trhu. Loni firma po vzoru britské centrály spustila virtuálního operátora Tesco Mobile. Zda do Česka dorazí i tablety a mobilní telefony se značkou Tesco, není jasné.