Těší mě výkony mladých hráčů

Slavia se v úvodu hokejové extraligy trápila. Trenér Vladimír Růžička proto nebyl spokojený.

Jediná domácí výhra za tři body, sedm porážek v domácím prostředí. To byla bilance hokejové Slavie po dvaceti odehraných kolech nového ročníku extraligy. Venku to sešívaným naopak šlo. Jenže dohánět domácí ztráty na ledě soupeřů není tak jednoduché. Před reprezentační přestávkou patřilo pražskému klubu až dvanácté místo. „Příčin je několik. Určitě se musíme dostat na pozice zaručující alespoň předkolo play-off ,“ říká trenér a generální manažer v jedné osobě Vladimír Růžička.

S dvanáctým místem fanoušci příliš spokojeni nejsou. Předpokládám, že vy také ne.

Samozřejmě, že ne. Chceme se co nejrychleji dostat pryč, alespoň o pár příček výš. Sezona je ještě dlouhá, musíme pořád pracovat.

Čím si vysvětlujete neúspěšný start?

Zapojujeme do týmu hodně mladých hráčů. I když mám z jejich výkonů radost, není jednoduché obstát ve velké konkurenci. Všechny ostatní týmy mají ostřílené mazáky. My sice máme také několik zkušených hráčů jako Krenželok, Vašíček nebo Kadlec, ale bohužel je na začátku sezony trápila zranění. To je jedna z dalších příčin, proč jsme až dvanáctí.

V domácím prostředí se vám výsledkově vůbec nedařilo. Souvisí to s tím, že máte mladý tým?

Určitě. Máme problém v tom, že jsme málo konstruktivní. Nemáme moc hráčů, kteří by dokázali tvořit hru. Právě takoví jsou v týmu důležití.

Neuvažujete, že ještě nějakého konstruktivního hokejistu přivedete?

Máme nějakou představu. Ale zároveň máme i svoje finanční limity. Jsme jediný klub, který si platí dvě haly, na to jde polovina rozpočtu. Podívejte se na ostatní kluby, většinou hrají v městských halách a město je podporuje. My musíme všechno zvládnout sami.

Nějaké konkrétní jméno případné posily prozradíte?

Zatím ne. Sice vedeme různá jednání, máme vytipované hráče, ale nechci předbíhat. Všechno to musí mít smysl a být promyšlené, nemá cenu dělat nějaké harakiri. Až se to povede, tak se to fanoušci dozvědí.

Nechybí týmu nějaký lídr? Hráč, který by dokázal pravidelně bodovat, jako to v minulosti uměli Bednář, Červenka, nebo v minulé sezoně Vondrka?

Takového bohužel nemáme. Když se podíváte, jací útočníci odcházeli za poslední tři roky, tak to musí být znát. Aš už to byli ti, které jste vyjmenoval, nebo Pepa Beránek, který ukončil kariéru.

Máte hodně mladý tým. Berete to jako investici do budoucna, která s sebou přináší i nepříjemné věci, jako třeba nevyrovnané výkony?

Je to dlouhodobější záležitost, se kterou se musíme vyrovnat. Máme tady spoustu šikovných hráčů. Věřím, že s nimi něco dokážeme.

Udělalo vám alespoň něco v dosavadním ročníku extraligy radost?

Samozřejmě. Především výkony některých našich mladých hráčů. Máme tady dravce, kteří to určitě dotáhnou daleko. Jen ještě potřebují trochu času.