Tesla shání hackery, kteří prověří bezpečnost aut

Tesla Model S v továrně v kalifornském Fremontu

Tesla Model S v továrně v kalifornském Fremontu Zdroj: CC BY 2.0: Maurizio Pesce via Flickr

Poslední dobu vzrůstají obavy, že by se elektromobily mohly stát snadným terčem hackerů. Něco o tom ví automobilka Tesla Motors, která se v uplynulých týdnech s útoky softwarových pirátů potýkala. Kalifornský výrobce se teď snaží s hackery bojovat tím, že jim dá práci.

Letos v únoru Tesla oznámila, že ze společnosti Apple přetáhla specialistku IT bezpečnosti Kristin Pagetovou. Ta si v technologickém gigantu z Cupertina vysloužila dokonce pracovní pozici „hackerská princezna“. Nyní začíná být jasné, co přesně v Pagetová v Tesle dělá.

Tesla loví hackery

Jak informuje GreenCarReports.com, Pagetová se nedávno vydala na přední americkou bezpečnostní konferenci Def Con v Las Vegas, aby tam ulovila ty nejlepší talenty v oblasti bezpečnosti a hackingu.

„Tesla Model S je superauto neustále připojené na internet, tak si to můžete představit,“ reagovala Pagetová na otázky, co dělá představitelka automobilky na ICT konferenci.

Cílem Pagetové bylo najmout 20 až 30 hackerů, kteří budou hledat bezpečnostní díry v softwaru i hardwarů elektromobilů, jak informoval deník The Wall Street Journal.

Zpráva přichází krátce po té, co se Tesla potýkala s hackerským útokem. Pirátům z Číny se podařilo na dálku ovládnout některé systémy jako otevírání dveří či zapínání světel.

Automobilka už v červenci nabídla 10 tisíc dolarů tomu, kdo prolomí základní systém Modelu S a ovládne základní funkce vozu.