Test: pět ze šesti automatů nefunguje

Redaktorky Sedmičky testovaly, zda fungují telefonní automaty v Písku a ve Strakonicích. Ze šesti přístrojů se jim povedlo dovolat jen v jednom případě.

Když Věra Jandová zapomněla mobilní telefon doma a nutně si potřebovala zařídit důležitou věc, rozhodla se použít automat. Na strakonickém náměstí pod lékárnou ale mincovní nefungoval a kartu neměla. „Na co tu tedy jsou,“ rozzlobila se.

Z budky už dlouho netelefonovala. O to víc ji překvapilo, že automat spolkl desetikorunu, a zavolat nešlo.

V budkách chybí i telefonní seznamy

Sedmička se rozhodla vyzkoušet tři mincovní automaty v centru Písku a tři ve Strakonicích. Výsledek? Z šesti přístrojů fungoval jeden.

V Písku si redaktorky vybraly dva automaty v Palackého sadech. Hned v prvním nevěděly, jaké mince vhodit a kolik je minimální vklad. Plíšek s těmito údaji byl totiž poškrábaný a informace nečitelné.
Po vhození pětikoruny a vyťukání čísla se na displeji objevil nápis „Jen tísňové volání“. Stejné to bylo i po vhození patnácti korun. Pokus v sousední budce dopadl obdobně. Jen na displeji se zobrazilo „Zavěste, prosím“. I kdyby byl telefon funkční, měl by volající, který nezná číslo, smůlu. Telefonní seznam v budce není.

Až na třetí pokus Sedmička našla přístroj, ze kterého se dovolala a je u něj i telefonní seznam. V průchodu na Velké náměstí.

Ve Strakonicích telefon na Velkém náměstí pod lékárnou nefungoval. Displej sice po sejmutí sluchátka a vyčkání na tón oznámil: „Vhoďte minci“, ale nevzal si pětikorunu ani desetikorunu.
Mince si nebral ani automat u sv. Markéty. Oba upozorňovaly, že jsou jen na tísňové volání. Displej telefonu v ulici Na Ohradě radil: „Zavěste prosím!“

Telefónica O2 opravu přístrojů dodržela

Sedmička informovala o testu Telefónicu O2, která na Písecku a Strakonicku provozuje na 350 telefonních automatů. „Snažíme se, aby byl provoz sítě co nejefektivnější a funkční přístroje udržované v co nejlepším stavu,“, uvedl mluvčí společnosti Martin Žabka. „ Je možné, že na rozbitý aparát nepřijdou technici okamžitě. Děkujeme za zprávu, zjednáme co nejrychleji nápravu,“ dodal.
Telefónica O2 slib dodržela. V den uzávěrky tohoto vydání redaktorky Sedmičky automaty vyzkoušely znovu. Fungovaly všechny.