Testy na covid-19 od HCP medipro ukážou výsledek do 15 minut a stojí desetinu

Zdroj: Shutterstock

Velkým firmám a organizacím s mnoha zaměstnanci a klienty mohou pomoci nové rychlé testy na přítomnost protilátek viru covid-19. Testy se snadno provádějí a výsledek s vysokou přesností ukážou do 15 minut. Firmy tak mohou hromadně testovat své zaměstnance třeba přímo v pracovní době. Náklady na testy lze odečíst z daní.

Současná pandemie koronaviru představuje kromě zdravotního rizika pro nakažené také ekonomické ztráty a personální problémy pro celou řadu podniků a organizací. Zejména výrobní firmy se musejí potýkat s větší nemocností zaměstnanců i vyšším rizikem jejich nakažení na pracovišti. Nemoc se nevyhýbá ani sportovním klubům nebo třeba domovům pro seniory.

Právě ve firmách a nejrůznějších organizacích, kde se potkává více lidí, mohou pomáhat antigenní testy nákazy virem covid 19, které v Česku dodává společnost HCP medipro. Jejich hlavní výhodou je především rychlost a přesnost. „Antigenní test pracuje velmi rychle, vzorek totiž není nutné posílat do specializované laboratoře. Test provádí třeba závodní lékař nebo proškolená osoba a výsledek je znám už do patnácti minut," popisuje výhody rychlotestů Martina Finkousová, produktová manažerka ze společnosti HCP medipro. A dodává, že testy jsou také při správné aplikaci velmi přesné s výrobcem udávanou senzitivitou 96,17 procenta. Firma si navíc nechává testy přezkoušet v laboratořích, které tyto údaje potvrzují.

HCP medipro

K testům nejsou potřeba žádné přístroje

Rychlý test na přítomnost koronaviru může v závislosti na variantě testovací sady probíhat klasicky pomocí stěru vzorku z nosní sliznice. Úplnou novinkou je ale testování ze slin, při němž není potřeba nepříjemné odebírání vzorku z nosohltanu. Výsledek testu pak za chvíli po provedení několika úkonů ukáže jednoduchý indikátor na testovací kazetce.

K rychlotestům, které HCP medipro dodává, nejsou nutné žádné další přístroje. „Testy přitom stojí jen asi desetinu částky, kterou musejí samoplátci zaplatit při běžném PCR testu v nemocnicích,“ doplnila Martina Finkousová. Důležité je ovšem správné zacílení testu ideálně na osoby s příznaky nemoci, protože antigenní test na rozdíl od „laboratorního“ PCR testu pracuje pouze s bílkovinami ve vzorku, které přítomnost covid-19 indikují.

Náklady na testy lze odečíst od daňového základu

Velkou výhodou antigenních testů je kromě rychlosti samotného testování i jejich široká dostupnost. Dodavatelé, jako je právě společnost HCP medipro, mohou ihned poskytnout testovací sady v objemu statisíců kusů. Podle vyjádření ministryně financí by navíc měly být náklady na testy daňově uznatelné a firmy si je mohou odečíst od daňového základu.

HCP medipro

Firmy mohou testovat zaměstnance na denní bázi

Díky rychlým a levným testům na přítomnost viru covid-19 mohou firmy a organizace testovat své zaměstnance nebo klienty klidně i na denní bázi a významně tak snížit riziko rozšíření nemoci. Nabídku testů formy HCP medipro navíc brzy doplní také nové varianty antigenních testů, které v jednom kroku detekují přítomnost jak koronaviru, tak chřipky, a tedy umožní přesnější diagnózu příčiny onemocnění.