Time: Nejvlivnějším člověkem světa je basketbalista Lin

Jeremy Lin

Jeremy Lin Zdroj: profimedia.cz

Americký časopis Time zveřejnil žebříček nejvlivnějších osobností světa pro tento rok. Nově v něm figurují americký basketbalista Jeremy Lin, britská zpěvačka Adele, šéf Evropské centrální banky Mario Draghi, ale také sdružení hackerů Anonymous. Time v komentáři poznamenal, že způsob uplatňování vlivu se postupem času mění. V době Twitteru je možné vliv snadno nabýt, ale i pozbýt. Time se proto prý snaží do žebříčku zařazovat lidi, jejichž vliv je trvalejší a až na pár výjimek i obdivuhodný.

Časopis Time chce sestavením žebříčku ocenit ty, kteří v daném roce svými myšlenkami a konáním výrazně ovlivnili oblast, v níž působí. U osobností Time neuvádí, na jakém místě se v žebříčku umístili. Čtenáři časopisu ale v letošním online hlasování na pomyslnou první příčku umístili třiadvacetiletého profesionálního basketbalistu Jeremy Lina.

Americký sportovec s asijskými kořeny je podle redaktorů Time skvělým příkladem pro mladé na celém světě kvůli tomu, že se mu navzdory předsudkům podařilo vlastní pílí prosadit v basketbalové NBA a přitom navíc sportovní kariéru zvládl skloubit se studiem na Harvardu.

Jeremy LinJeremy Lin | profimedia.czJeremy Lin

Neznámý mladík s tchaj-wanskými předky se do sestavy New York Knicks dostal nedávno jen kvůli zranění řady opor, ale v několika zápasech je úplně zastínil. Z mánie kolem Lina teď podle analytiků těží i akcie klubu na burze.

Mezi politiky přibyli Monti a Draghi, Sarkozy vypadl

Mezi politiky se mezi vlivnými osobnostmi udrželi americký prezident Barack Obama, šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová, německá kancléřka Angela Merkelová nebo jeho izraelský premiér Benjamin Netanjahu a také nově se k nim připojil italský premiér Mario Monti, který byl povolán, aby zachránil italské hospodářství a nepřímo eurozónu. Přibyl i jeho krajan Mario Draghi, který nastoupil do čela Evropské centrální banky.

Naopak ze skupiny vypadl například dosavadní francouzský prezident Nicolas Sarkozy, kterému průzkumy veřejného mínění předpovídají v nadcházejících volbách porážku.

Zlosynům vládne Kim Čong-un nebo Bašár Asad

Ze sportovců je v žebříčku kromě Lina ještě argentinský fotbalista Lionel Messi nebo srbský tenista Novak Djokovič. Z řad umělců se kromě Adele prosadila ještě americká herečka Viola Davisová, zpěvačka Rihanna nebo módní tvůrkyně Sarah Burtonová, která loni vyrobila svatební šaty pro Kate Middletonovou, nevěstu prince Williama.

AdeleAdele | profimedia.czAdele

Mladý britský královský pár - princ William a vévodkyně z Cambridge Catherine se v žebříčku také objevuje. Doplňuje ho i sestra Kate - Pippa Middletonová. Své místo má i nový šéf počítačového gigantu Apple Tim Cook nebo americký investor Warren Buffett.

V přehledu zlosynů nechybí severokorejský vůdce Kim Čong-un, předák afghánského radikálního hnutí Taliban mulla Muhammad Umar a syrský prezident Bašár Asad.