Tipy na silvestrovské akce

Výstup na Javořici, lyžování nebo novoroční jízda na kole. I tak se dá strávit přelom roku v Jindřichově Hradci a okolí.

Na Silvestra i na Nový rok pořádají nadšenci v okolí Jindřichova Hradce různé zábavné a recesistické akce. Některých se mohou lidé přímo zúčastnit. Komu se ale nechce, může se jen přijít podívat.

Sjezd na čemkoliv
Sekačka, pojízdná záchodová mísa nebo papírové prase pofrčí na Silvestra z kopce u Horní Radouně. Recesisté zde jako každý rok pořádají od jedné hodiny po obědě sjezd na čemkoliv.
Nadšenci se sejdou na kopci Za Drůbežárnou směrem ke sjezdovce v Horní Radouni. Ze svahu se za bouřlivého povzbuzování spustí na vlastnoručně upravených vozidlech.
Akci pořádá Radouňská Organizace Srandy. „Budeme rádi, když si přijdou lidé zajezdit. Nemusí mít ani žádná velká monstra, stačí boby nebo lyže,“ láká za organizátory Rostislav Vocílka.

Výstup na Javořici
Už podvanácté zdolají turisté na Silvestra kopec Javořice. Lidé se vydají na vrchol v deset hodin dopoledne z náměstí ve Studené.
Trasa tam i zpět je dlouhá patnáct kilometrů. Zájemci ale mohou zvolit i jinou cestu. Z Řásné a zpět je to také patnáct kilometrů. Kratší, desetikilometrová trasa vede z Mrákotína.
Novoroční přípitek na vrcholu naplánovali pořadatelé půl hodiny po poledni. Na výstup se mohou lidé vydat pěšky, na běžkách nebo na horských kolech. Účastníci dostanou na vrcholu památeční knoflík a také razítko Klubu českých turistů.

Výšlap na Mackův kopec
V letošním roce se mohou lidé vydat také na Silvestrovský výstup na Mackův kopec u Zahrádek (nedaleko Strmilova).
Trasa vede ze Zahrádek k vysílači, odtud k Bábinu rybníku a pak k Příhonskému rybníku a zpět do Zahrádek. Sraz je ve tři hodiny odpoledne u vysílače.

Novoroční ohňostroj
Tradiční ohňostroj zahájí nový rok v Jindřichově Hradci v pátek 1. ledna na náměstí Míru. Akci odstartuje novoročním projevem starosta Karel Matoušek v pět hodin odpoledne. Potom odpálí střelmistr ohňostroj z městské věže.

Cyklistická vyjížďka
Jak na Nový rok, tak po celý rok. Tímto heslem se řídí cyklisté, kteří vyrážejí každoročně 1. ledna ráno na cyklistickou projížďku do Nové Včelnice a zpět.
„Scházíme se takhle u Střelnice už asi třicet let,“ říká zakladatel vyjížďky Karel Pudil. Na třicetikilometrovou trasu mohou vyrazit profesionální jezdci, ale i ti, kteří si rádi dopřejí pohyb v zimě.

Jízda parním vlakem
Novoroční jízda Českou Kanadou parním vlakem. I tak může vypadat program na sobotu 2. ledna. V deset hodin dopoledne odjíždí z nádraží Jindřichohradeckých místních drah parní lokomotiva do Nové Bystřice. Zpátky do Hradce přijede vlak ve 14.55 hodin.