Tipy na víkend: Hradiště ovládnou filmy, Rakovník kola

freestyle BMX

freestyle BMX

Regionální muzeum Mělník zve na nově upravenou výstavu „Hračky mezi světovými válkami“ 1918–1939. Přijďte se podívat a zavzpomínat na první hračky a stavebnice vyrobené v Československu.

Mezi jinými si prohlédnete například jednu z prvních kovových stavebnic od firmy Inventor, předchůdce stavebnice Merkur (kolem roku 1920), dále sadu hraček na klíček od firmy Husch, například jedno z prvních autíček na klíček (1928–29). Nechybí samozřejmě jeden z prvních elektrických vláčků od firmy Merkur (1933–34). K vidění je i jeden z prvních parních strojů firmy Lastra (1938) a první gumové hračky firmy Baťa z dvacátých let minulého století.

za kulturou

Dneškem začíná 37. ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Největší nesoutěžní festival v České republice nabídne desítky celovečerních, středometrážních i krátkometrážních snímků, které mapují historii i současné tendence domácí i světové kinematografie. Festival také nabízí možnost setkání s předními českými i světovými filmovými tvůrci.

za pohybem

Rakovník pořádá od pátku až do neděle akci s názvem „Rakovnické cyklování“, na níž si přijdou na své všichni, kdo mají rádi cyklistiku v kterékoli její podobě. Rychlostní, silniční, terénní (BMX biketrial, MTB, cyklokros) nebo rekreační. Rakovnické cyklování nabídne program pro dospělé, závodníky i diváky, pro profesionály i amatéry, pro ženy i muže.