Tipy na víkend: Pec bude o víkendu žít telemarkem

telemark, ilustrační foto

telemark, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

V Peci pod Sněžkou se od pátku až do neděle koná druhý ročník Telemark Festu. Pořadatelé zvou na Telemark Classic Sprint, letos snad i se skokem, večerní koncert je samozřejmostí, stejně jako svařák zdarma po celý den. Akce nabídne výukové workshopy pro telemarkové začátečníky i pokročilé. Zdarma bude k dispozici testování bot Scarpa i telemarková půjčovna.

za zábavou

V sobotu 4. února ožije Karlín masopustním veselím. Už 9. Karlínský masopust bude probíhat na Karlínském náměstí a jeho hlavní program doplní řada doprovodných akcí, jako je Karlínský farmářský trh, pravá česká zabijačka či přehlídka tradičních českých řemesel. Ani děti nepřijdou zkrátka – pro ty v Karlínském Spektru připravili dvě pohádky a dětský karneval, k dispozici bude také bruslení na ledové ploše. Po celou dobu bude tradičně otevřen kostel Sv. Cyrila a Metoděje, v jehož okolí se celé veselí odehraje.

za kulturou

U příležitosti 216. výročí založení Národní galerie bude po celý víkend vstup zdarma do všech jejích expozic. Dějiny Národní galerie v Praze se začaly psát 5. února 1796, kdy se skupinka uměnímilovných šlechticů společně s několika vzdělanci z řad osvíceneckého měšťanstva rozhodla „pozdvihnout upadlý umělecký vkus domácí veřejnosti“. Tak vznikla Společnost vlasteneckých přátel umění, která později založila dvě významné pražské instituce: Akademii umění a veřejně přístupnou Obrazárnu společnosti vlasteneckých přátel umění, přímou předchůdkyni Národní galerie.