Tipy na víkend: U Ořechova se strhne tanková bitva

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Bezmála 250 nadšenců v historických uniformách předvede v sobotu v ořechovském Army parku ukázky z tankové bitvy u Ořechova, která na sklonku druhé světové války umožnila osvobození Brna. Do dvou scén zapojí organizátoři také 25 kusů historické vojenské techniky. Největší atrakcí bude slavný sovětský tank T34. Pořadatelé očekávají účast až tří tisíc diváků.

za kulturou

Galerie Rudolfinum představuje jedinečný soubor 95 černobílých fotografií průmyslových krajin nazvaný Bernd a Hilla Becherovi: Doly. Hutě. Systematické dokumentaci se Bernd a Hilla Becherovi věnovali více než čtyřicet let. Frontálně zachycené průmyslové budovy povýšili na autonomní estetické objekty, které připomínají průčelí středověkých katedrál. Bernd (1931–2007) a Hilla (1934) Becherovi jsou považováni za průkopníky konceptuální fotografie, kteří zásadně ovlivnili celou generaci německých fotografů.

za pohybem

V sobotu se uskuteční 19. ročník cykloturistické akce Bílý kámen, jež umožní nejen cyklistům, ale tkaé pěším turistům poznání zajímavých míst jinak celoročně uzavřeného vojenského prostoru Libavá. Pořadatelé upozorňují na Nařízení přednosty Újezdního úřadu Libavá, které během konání akce určuje všem cyklistům povinnost používat ve vojenském prostoru cyklistickou přilbu.