Tomáš Hanzel: nejmladší primátor v Česku

Do primátorského křesla v Karviné znovu usedá Tomáš Hanzel. Nejmladší primátor v České republice.

Karviná takové volby nepamatuje. V polistopadové éře se ještě nestalo, aby celou radnici ovládla jedna strana. V letošních komunálních volbách se to povedlo sociální demokracii. V křesle primátora usedne už podruhé nejmladší primátor v Česku, čtyřiatřicetiletý Tomáš Hanzel. „Je spravedlivý. Dobře se mi s ním spolupracuje a vždycky mi vyjde vstříc. Navíc mám to štěstí, že po svých zaměstnancích vyžaduje samostatnou práci. Jeho úkol je vždy jasný, ale jak ho vyřeším, to už je na mně,“ popisuje svého nadřízeného asistent Petr Mikula. Co Hanzel absolutně netoleruje, je nedochvilnost. „Proto vždycky chodím včas. Přijít pozdě bych si prostě nedovolil,“ říká Mikula. Tomáš Hanzel přišel do politiky v roce 1998. Byl mladý, nezkušený. A chtěl Karvinou změnit.
„I když jsem v třiadvaceti letech nemohl mít jasné a vyhraněné názory, k politice mě táhla jedna hlavní myšlenka - jak se dají události a situace ve městě změnit? Tehdy jsem dostal příležitost vstoupit do sociální demokracie a už jsem v ní zůstal. Než mě zvolili primátorem, sbíral jsem čtyři roky zkušenosti jako náměstek primátora,“ vzpomíná Hanzel na své začátky.
Dřív, než se vydal na dráhu politika, pracoval vystudovaný elektrotechnik v karvinském Jäklu. Poté dělal obchodního ředitele v soukromé firmě. „Elektrický jistič dovedu nahodit, ale do žádných větších oprav bych se doma nepouštěl,“ usmívá se primátor.
Manželka Jana, kterou si vzal letos v únoru, si na něm cení nejvíce toho, že se na něho může kdykoliv spolehnout. „Manžel je hodný, zásadový a rozvážný muž. Co řekne, to platí. Není to žádný šílený střelec, i když ho má ve znamení,“ povídá Jana Hanzlová. Měnit manžela nechce, ale v jedné věci by ho přece jenom ráda popohnala. „Chtěla bych trošku obrousit tu jeho konzervativnost. Někdy je až moc vážný a nad vším příliš přemýšlí,“ říká Hanzlová.

Úkoly pro primátora: obsta rat čistý vzduch a založit rodinu

Primátor Tomáš Hanzel má rád golf, lyžování a pečené vepřové se zelím.

Po jasném volebním vítězství usedl do primátorského křesla v Karviné opět sociální demokrat Tomáš Hanzel. Čtyřiatřicetiletý politik je připravený vést město další čtyři roky. Volební vítězství s rodinou neslavil. Ale primátorství slavit bude. Dobrou večeří.

Oslavil jste své vítězství ve volbách s manželkou Janou a Vaší rodinou?

Ne, vítězství jsme neslavili. Chystám se však mé nejbližší pozvat na dobrou večeři a oslavit tak moje zvolení do křesla primátora.

Když se zmiňujete o jídle, které máte nejraději?

Chutná mi všechno, co mi manželka uvaří. Ale úplně nejraději mám pečené vepřové maso se zelím, knedlíkem nebo bramborem. K pití mám nejraději vodu nebo dobré bílé víno.

Jak vnímala manželka úspěch ve volbách?

Manželka mě podporuje a respektuje práci, kterou dělám rád.

Podporujete tak v práci i vy ji?

Samozřejmě. Jana dělá marketingovou manažerku Městského fotbalového klubu Karviná. Rád s ní chodím na zápasy. Mám tu výhodu, že tam jdu jako fanoušek na rozdíl od Jany, která tam je pracovně.

Letos jste měli svatbu na zámku Fryštát. Dostavěli jste rodinný dům. Jak se vám v něm žije?

V domečku v Hranicích se nám žije skvěle. Část Hranice mám z celé Karviné nejraději. V domku s námi žijí i zvířátka. Jednoho psa jsem vyženil, druhého jsme si pořídili nedávno. Je to fenka Hovawarta. Po zahradě nám také běhá kočka.

Chystáte se založit rodinu?

Chystáme. Já mám děti hodně rád. Zatím se věnuji mé malé neteři. Počítám, že když bude větší, bude s námi jezdit na výlety. Pokud vás zajímá, zda už čekáme miminko, tak odpovídám ještě ne.

Kde jste se s manželkou seznámili?

S manželkou jsem se seznámil v jednom havířovském baru. Byl jsem už primátorem. Má žena před tím žila dlouho v Americe a zrovna se vrátila domů. Vzpomínám si, že v tom baru byla s kamarádkou. Myslím, že se s Janou shodneme na tom, že jsme si padli do oka velice rychle. Jsou to tak čtyři roky.

Jste rodák z Karviné. Jak vzpomínáte na své dětství?

S mladším bratrem Radimem, který teď bydlí s rodinou v Havířově, jsme měli hezké dětství a vzpomínám na ně rád. S bratrem jsme nejraděli běhali venku s kamarády a hráli si na vojáky.

Jak se u Hanzelů, když jste byli malí kluci, slavily Vánoce? Jako všude jinde. Rybí polévka, kapr s bramborovým salátem. Příjemná atmosféra s lidmi, které máme rádi. A možná přece jen byly jedny Vánoce pro mé rodiče jiné, než jindy. Před čtyřiatřiceti lety dostali už předem jeden malý dárek, a to mě. Narodil jsem se totiž 10. prosince.

Jaké dárky vám s bratrem dělaly největší radost?

Pod stromečkem jsme našli s Radimem vždy spoustu hezkých dárků. Když jsme je rozbalili a trochu se uklidnili, teprve pak nám otec nadělil to největší překvapení. Vzpomínám si třeba na počítač nebo video, o kterých se nám tehdy ani nezdálo. Můj bratr však na jeden dárek nikdy nezapomene. Naši rodiče kouřili. A kouřili i doma. Bratr jednou přišel ze školy a řekl jim, že nejhezčím dárkem k Vánocům by bylo, kdyby přestali kouřit. Že to je to jediné, co by si k Vánocům přál. A jak to dopadlo? Rodiče kouřit opravdu přestali.

Máte čas na nějaký koníček?

Hodně volného času mi teď zabírá dálkové studium právnické fakulty v Ostravě. Ale když mám čas, tak si rád zahraji golf. Je to relaxace, u které si vyčistím mozek. Na hřišti je klid a zeleň, kam až člověk dohlédne. Nachodím na hřišti pěkných pár kilometrů. Vřele všem doporučuji. Drahý sport to není, stejně vyjdou třeba lyže. V zimě jezdím i na lyže, ale vychází mi tak jeden týden v roce, více nestíhám. Jinak jsem chodíval docela pravidelně na spinning, ale tomu teď moc nedám.

Budete chodit hrát golf i na hřiště, které se staví v Karviné u řeky Olše?

Jsem rád, že nám golfové hřiště v Karviné staví. Ale musím zdůraznit, že ho nestavíme my za městské ani státní peníze, ale že ho staví společnost OKD. A když hřiště začne fungovat, určitě si na něm golf zahraji.

Jací podle vás jsou Karviňané?

Jsou to normální lidé, jako všude jinde. Je tu rozdíl v tom, že v Karviné se několik desítek let dolovalo uhlí a vše se točilo jen kolem něj. Lidé jsou tady tvrdší a upřímnější. Jsou to fajn lidi, zocelení těžkým životem a těžkou prací.

Po vítězství ve volbách vás čekají další čtyři roky úřadování. Co vás bude stát nejvíce sil?

Největší problém nejen Karviné, ale celého našeho okolí je ovzduší a životní prostředí. To mě bude stát nejvíce sil. Chci, abychom tuhle situaci dovedli, když už ne k dokonalosti, tak k výraznému zlepšení.

A jak to chcete udělat? Tak za prvé je tu kauza takzvané spalovny. Uvidíme, jak se bude vyvíjet, jestli se postaví a za jakých podmínek. Každopádně trváme na tom, aby se v konečném důsledku dýchalo Karviňanům lépe. A samozřejmě budeme tlačit na stát. Protože ten má být hlavním garantem toho, že všichni obyvatelé České republiky by měli mít stejné podmínky pro život, a to znamená i dýchat čistý vzduch.

A máte vůbec nějaké možnosti do toho projektu zasáhnout?

Samozřejmě, že máme možnosti nějakým způsobem dosáhnout svých práv. Proto tvrdím pořád to samé. Souhlasíme s výstavbou spalovny, protože nemůžeme odpad skladovat do nekonečna. Ale na druhou stranu chceme, aby Karviná měla nějaké úlevy a výhody, a aby se vzduch ve městě nezhoršil. My jsme s tímto programem šli do voleb, lidé nám dali mandát a my ho takto naplníme. Bez ohledu na laciné a populistické výroky některých aktivistů a opozičních politických skupin.

A co když odborníci zjistí, že spalovna je špatná pro vzduch a přírodu v Karviné?

Podívejte se, já v Karviné žiji a chci žít i nadále. Jednou tady budou vyrůstat mé děti. Když by měla spalovna zhoršit vzduch a přírodu, nevím, proč bych já jako primátor měl souhlasit s něčím, co je pro město špatné?

Chystáte na radnici nějaké velké změny?

Asi ne. Chceme pokračovat v tom, co jsme dělali, co jsme začali. To znamená modernizovat město a i nadále razit politiku nulové tolerance k nepřizpůsobivým obyvatelům. Musíme teď ještě více sledovat náš rozpočet a šetřit peníze. Nechceme omezit žádné investice a rozvoj města. Budeme ale šetřit třeba na městských výdajích.