Toyota expanduje do USA - bude tam vyrábět luxusní Lexus

Lexus GS 450h

Lexus GS 450h Zdroj: WardsAuto

Japonská automobilka Toyota Motor hodlá investovat 360 milionů dolarů (přes sedm miliard korun) do zahájení výroby svých luxusních vozů Lexus ve Spojených státech.

Společnost v roce 2015 spustí výrobu modelu Lexus ES 350 ve své továrně v Kentucky. Firma v továrně vytvoří 750 nových pracovních míst a zvýší její výrobní kapacitu o deset procent na 550 tisíc vozů ročně, napsala agentura Reuters.

Rozhodnutí je v souladu se strategií firmy vyrábět automobily v místě jejich prodeje. „Toto rozhodnutí odpovídá našim dvěma klíčovým cílům. Sloužit americkým zákazníkům a omezit dopady měnových kurzů,“ uvedl prezident společnosti Akio Tojoda.

Spojené státy jsou podle agentury Reuters největším trhem s luxusními automobily na světě. Podle agentury DPA je zahájení výroby vozů Lexus v USA útokem na německé automobilky BMW a Mercedes-Benz, které mají na americkém trhu s luxusními automobily vedoucí pozici.

Toyota loni zvýšila celosvětový prodej všech svých aut o téměř 23 procent na rekordních 9,75 milionu vozů. Vystřídala tak v čele světového trhu svého amerického konkurenta General Motors, který zvýšil prodej o tři procenta na 9,3 milionu vozů.