Toyota investuje do vývoje umělé inteligence pro automobily

Toyota

Toyota Zdroj: ctk

Japonská automobilka Toyota se zapojila do závodu o vývoj inteligentních vozů. Do vývoje a výzkumu s tím související umělé inteligence hodlá investovat v příštích pěti letech padesát milionů dolarů. Ty využijí především výzkumníci na Stanfordově univerzitě a MIT, jejichž úkolem bude auta budoucnosti naučit předvídat chování účastníků provozu a zároveň „co nejlépe“ komunikovat s pasažéry.

Celý výzkumný projekt pro Toyotu povede Gill Pratt, robotický inženýr, který dříve působil v agentuře DARPA, kde pracoval na organizaci soutěže robotů DARPA Robotics Challenge.

Podle Pratta je právě oblast autonomie a bezpečnosti – hlavně lidí, ne vozů – hlavním cílem vývoje automobilové umělé inteligence (AI). Tým vědců na Stanfordu prý bude pracovat na oblasti rozhodování AI a snímání vjemů a jejich zpracování, kdežto na MIT se zaměří na vývoj chytrých uživatelských rozhraní, efektivního způsobu komunikace AI s posádkou vozu a sběr a analýzu dat. „Cílem je postavit auto, které nikdy nezpůsobí kolizi,“ shrnula ředitelka laboratoří pro robotiku a vývoj AI na MIT Daniela Rus.

Vedení Toyoty zdůraznilo, že chce lidi ponechat v řídícím procesu auta, což je odlišný způsob od konkurenčního Googlu, který vyvíjí naprosto samostatné přepravní jednotky.