Toyota svolává 550 tisíc aut, na vině je posilovač řízení

Toyota Camry

Toyota Camry Zdroj: Autorevue.cz

Kvůli možné poruše posilovače řízení svolá japonská automobilka Toyota přibližně 550 tisíc vozidel s šestiválcovými motory. Přibližně 80 procent dotčených automobilů se prodalo v USA, postižené modely se ale dovážejí i do Evropy.

„Pokud nebude tato chyba opravena, řemen pohánějící pumpu posilovače řízení může spadnout z řemenice a způsobit náhle ztěžknutí řízení,“ uvedla automobilka. Výrobní chyba podle Toyoty zatím nezpůsobila žádnou nehodu.

„Dobrovolná svolávací akce“ se týká Toyot Avalon, Camry a Highlander HV a Lexusů ES330, RX330 a RX400h. Automobilka přiznává, že nyní nemá na opravu všech vozidel dostatek součástek a proto jejich majitele začne kontaktovat až v lednu 2012.

Automobilka musela v roce 2009 a loni svolat přes osm milionů vozidel. Většina potíží se týkala plynového pedálu modelu Prius, který se mohl zaseknout a způsobit nekontrolovatelné zrychlování vozu. Kromě nákladů na opravy musela Toyota vydat ještě rekordních 48,8 milionu dolarů (910 milionů korun) na pokuty udělené americkými úřady a odškodné obětem nehod. Automobilka musela kvůli potížím dokonce na čas zastavit prodej některých modelů. Její americké prodeje v roce 2010 také v důsledku zhoršené reputace poklesly o 0,4 procenta, což je nevětší propad mezi všemi velkými automobilkami.

Akcie Toyoty dnes na a tokijské burze rostly o 1,6 procenta na 2,542 jenu. Od začátku roku ale spadly o 21 procent. Tak rychle neklesal ani index místní burzy Nikkei 225, který za stejnou dobu ztratil 14 procent.