Trenéři mají zájem u nás pracovat

Vítkovičtí fotbalisté ještě nevzdali boj o záchranu. V klubu se mají zlepšit i finanční podmínky.

Jako fotbalista pamatuje jediný titul vítkovické kopané. Nyní je Lubomír Vlk generálním manažerem klubu svého srdce. Ten se bohužel dostal do problémů a jen stěží se bude zachraňovat ve druhé fotbalové lize. Vlk ale stále věří.

Situace ve Vítkovicích je kritická. Poslední místo a velká ztráta na udržení se v lize. Je to pro nás velké zklamání. Je pravda, že kádr se prakticky celý obměnil a tvořil se hodně těžko. Někteří noví hráči přišli třeba až na první mistrák. Ale že to bude až tak špatné, s tím nikdo nepočítal. Pro mě je to nejhorší rok jaký jsem ve Vítkovicích zatím zažil.

Špatné výsledky odnesl trenér Palička. Proč jste ho odvolali až když končila podzimní část? Loni vám také nevyšel start do sezony a trenér Grussman musel odejít už po pátém kole. Já bych ty dvě sezony neporovnával. Po Grussmanovi přišel Palička, kterému se povedla záchrana. Ale Alois Grussman neměl dobré výsledky ani tu sezonu předtím. Proto bych ty sezony neporovnával. Samozřejmě ta myšlenka odvolat Paličku tam byla už dříve, ale majitel a vedení se rozhodlo tak jak se rozhodlo a nemá smysl dál o tom mluvit.

Vítkovický kádr doznal velkých změn. Přišli fotbalisté, kteří s druhou ligou neměli žádné nebo minimální zkušenosti. Nedali se udržet starší hráči třeba jako Tomáš Kuchař? Všichni víme jaká byla finanční situace. Ten kádr se podle toho změnil. Proto jsme se museli rozloučit s těmi zkušenými a šli jsme do rizika, že ta zkušenost nám bude chybět. V kádru nám z těch starších hráčů tak zůstal jen Martin Švestka. Počítali jsme, že se uzdraví Martin Prohaszka, ale bohužel se tak nestalo. To byl další škrt přes rozpočet. I když mu je už sedmatřicet let, pořád by si v útoku svoje odehrál a navíc by bylo důležité ho mít v kabině. Je to osobnost, která by strhla ostatní hráče k lepším výkonům.

Plánujete nějaké změny přes zimní přestávku? Intenzivně pracujeme na zlepšení finančních podmínek v klubu. Máme něco rozjednaného a přislíbeného. Jednání jsou teprve na začátku, ale situace se určitě zlepší.

Věříte v záchranu? Pokud se nám přes zimu podaří vhodně doplnit kádr, určitě ještě neřekneme poslední slovo. A neříkám to jen proto, aby si hráči něco špatného nepřečetli.

Budete řešit situaci i kolem nového trenéra? Budeme. Už jsme i pár trenérů oslovili. Vše je ale v začátcích. Zatím je to takové oťukávání.

Nebude to trochu oříšek sehnat nějakého kouče? V tabulce jste poslední, máte pět bodů. Jsem přesvědčen, že na začátku jarní sezony budeme mít nového trenéra. Už teď jsem v kontaktu s trenéry, kteří mají u nás zájem pracovat.

Jak vzpomínáte na rok 1986, kdy jste s Vítkovicemi, co by hráč, získal titul? Na to se nedá zapomenout. Rád se k tomu vracím. Další rok jsme skončili druzí, hrály se poháry. Prostě krásná doba. 19 prosince se tady v Ostravě uskuteční turnaj starých gard. Tam se znovu po delší pauze sejde ten mančaft z roku osmdesát šest.

Potom jste začal nastupovat i v reprezentaci. Ano, ale tam ten konec reprezentační kariéry je trochu hořký. Těsně před odletem na mistrovství světa 1990 v Itálii jsem se zranil a přišel o šampionát.

Nyní vedete Vítkovice jako generální manažer. Jak jste se k funkcionařině dostal? Ze začátku jsem uvažoval o trenéřině, ale situace byla tehdy taková, že Vítkovice se tehdy sloučily s Karvinou a vítkovický fotbal skoro neexistoval. Poté jsem byl na dovolené s lidmi ze společnosti Vítkovice, kteří řekli, že by fotbal chtěli zachránit, ale pod podmínkou, že do klubu vstoupím já. Já na to kývl, ale začátky byly krušné. Já nevěděl, co jsou to rozpočty, nic jsem nevěděl o smlouvách. První půlrok byl hodně těžký.

Rok co rok jste pod obrovským tlakem. Hrajete většinou o sestup. Nechtěl jste s tím někdy praštit? Už tolikrát jsem si říkal, že s tím končím. Ono to ale nebylo pořád takové. Možná jsem blázen, ale já si myslel, že Vítkovice opět dovedu do ligy. Jednu dobu jsme i uvažovali o koupi ligy od Zlína. Ten fotbalový úpadek nastal až po roce 2004, kdy na nás dolehla aféra s korupcí. Od té doby nastaly špatné časy.