Třese se zem. Jdeme na web

Lidé z Orlové mohou hledat informace o důlních otřesech nově na internetu.

Lidé z Orlové-Výhody si zvykají na novinku, kterou pro ně připravili orlovští úředníci a zástupci Ostravsko-karvinských dolů. Každý důlní otřes zaznamenají měřící stanice a informace o nich mohou na druhý den lidé vidět na internetových stránkách města. „Tahle novinka nám pomůže hlavně v tom, že si můžeme zpětně zkontrolovat a ujistit se, že se země opravdu třásla. Když někomu třeba popraskají domovní zdi, bude vědět proč. Zároveň to bude pomoc při jednání s OKD ohledně odškodnění,“ řekl Jiří Bobrek z Výhody. Místostarosta Orlové Radislav Mojžíšek příznivé ohlasy zaznamenal.

„Především od lidí, kteří otřesy dlouhodobě sledují,“ řekl Mojžíšek. Zástupci těžební společnosti OKD odškodňují ročně několik desítek lidí, kterým malé zemětřesení poškodilo dům nebo pozemek. Odborníci tyto malé otřesy nazývají geomechanickými jevy. Žádné větší nebezpečí při nich lidem podle odborníků nehrozí. „Geomechanické jevy jsou někdy mylně nazývané důlními otřesy. Jsou častější a lidé je cítí, ale nezpůsobují žádné větší škody,“ řekl mluvčí Ostravsko- karvinských dolů Vladislav Sobol. Důlní otřesy mohou zabíjet Horší jsou pravé důlní otřesy. Při nich dochází v podzemí k velkým neštěstím. „Důlní otřes může poškodit stroje nebo i zranit horníky pod zemí. Bývají ale opravdu jen výjimečné,“ upřesňuje Sobol.

Lidi z jiného koutu České republiky by možná otřes šokoval, ale Orlované ho berou už s klidem. „Pocítila jsem jich už několik. Někdy to trvá jen chvíli a nic moc se neděje. Jindy se se mnou zhoupla dokonce i postel,“ říká Vladimíra Stařičná z Orlové. Místní už vědí, proč se s nimi třese zem. „Když horníci dobývají uhlí, prolomí v porubu nadloží tak, že to celou horninou zatřese a je to cítit až na zemi. Trvá to maximálně čtyři sekundy,“ vysvětluje Bobrek. Na otřesy si už zvykl. „Zažil jsem to mnohokrát. Někdy nám o sebe cinkají v sekretáři skleničky. Nepříjemné je to hlavně pro malé děti, které spí v postýlkách. Vyděsí je to a pak nemohou usnout,“ přibližuje Bobrek.