„Třetím místem jsme si splnili sen“

Manažerům hokejové Olomouce udělala letošní sezona radost. Kritizují ale rozhodčí v semifinále.

Končila dvaapadesátá minuta pátého semifinálového utkání první ligy, když chomutovský útočník Milan Kraft dal gól na 3:0. Pro olomoucké hokejisty tím skončila sezona. Podle vedení klubu, který skončil v první lize třetí, byla úspěšná. I když… „Tajně jsem doufal, že postoupíme do finále,“ přiznává olomoucký generální manažer Erik Fürst (na snímku vlevo). Sezonu hodnotí spolu se sportovním manažerem Josefem Podlahou.

Jaké pocity jste zažívali těsně po skončení semifinálové série s Chomutovem? Fürst: Určitě nemůžu mluvit o zklamání, protože tým došel v letošní sezoně hodně daleko. Ale šťastný jsem taky nebyl, protože jsme přece jen tajně doufali v postup do finále.

Proč se nakonec z postupu radoval Chomutov? Podlaha: Podle mě série rozhodlo druhé utkání v Chomutově a třetí u nás. V nich jsme měli soupeře na lopatě, a chybělo nám jen trochu víc štěstí k tomu, abychom oba zápasy vyhráli a otočili stav série.

Fürst: Pro mě byl bohužel velkým zklamáním výkon rozhodčích.
Podlaha: Byli jsme tak trochu v pozici otloukánků. Nechci rozhodčí nijak obviňovat, asi měli v hlavách, že Olomouci stačí skončit v semifinále. Jen, nedej bože, aby vypadl Chomutov.

Když odhlédneme od série s Chomutovem, jak hodnotíte zbytek sezony? Podlaha: Pro nás bylo třetí místo sen, kterého se nám nakonec podařilo dosáhnout. Samozřejmě, nějaké menší krize jsme měli, ale nikdy jsme se nedostali do delší série bez výhry.

Na který zápas z letošní sezony budete rádi vzpomínat a na který byste naopak spíše zapomněli? Podlaha: Skvělý byl prosincový zápas s Chomutovem, kdy jsme měli asi pět nemocných hráčů a stejně jsme jasně vyhráli 6:2.

Fürst: Ještě bych přidal čtvrté semifinálové utkání s Chomutovem.

A které se nepovedly? Podlaha: Nejvíc nás bolí domácí prohry se Šumperkem.

Letos vám hodně pomáhali hráči z extraligové Komety Brno. Nestává se z Olomouce brněnská farma? Fürst: To je úplný nesmysl. Máme dlouhodobé přátelské vztahy s vedením Komety, konkrétně se sportovním manažerem Jaroslavem Medlíkem i majitelem Liborem Zábranským, a díky tomu si domlouváme hostování hráčů. Je to vzájemně výhodné, oni nám půjčí hráče z Brna a my jim zase naše kluky.

Hráči už mají sezonu za sebou, ale vaše práce nekončí. Co vás čeká v nejbližší době? Podlaha: Další sezona nám vždycky začíná pět minut po skončení té aktuální. Musíme všechno přichystat, než se hráči znovu sejdou na začátek letní přípravy. Čeká nás například diskuse s trenéry o budoucí podobě kádru. Chceme také vylepšit péči o olomoucké fanoušky.