Tržby Call of Duty trhají rekordy přes náznaky poklesu herního trhu

Call of Duty: Modern Warfare 3

Call of Duty: Modern Warfare 3 Zdroj: Activision

(VIDEO) Světové tržby počítačové akční válečné hry Call of Duty: Modern Warfare 3 za prvních pět dní prodeje dosáhly 775 milionů dolarů. Překonaly tak o dvacet procent dosavadní rekord odvětví, který držel předešlý díl herní série od firmy Activision Call of Duty: Black Ops s tržbami 650 milionů dolarů. Nedávno přitom přední britský herní prodejce Game uvedl, že letošní tržby proti loňsku zaostávají o 8,6 procenta.

„Dosavadní tržby série Call of Duty překročily celosvětově 6 miliard dolarů, což z ní dělá jednu z nejhodnotnějších zábavních značek na světě,“ uvedl Bobby Kotick, šéf Activisionu.

Úspěch nového dílu Call of Duty obchodníkům s hrami alespoň na chvíli zlepšuje náladu. Analytik Gfk John Pinder ale upozornil, že za vysokými tržbami stojí také strategie firmy, neposkytovat příliš slev. Co se týče počtu prodaných her, číslo odpovídá loni vydanému dílu Call of Duty.

„Otázkou zůstává, jak dlouho ještě tento fenomén může vydržet,“ dodal pro BBC editor portálu o hrách VG24/7 Patrick Garratt.

Generální ředitel Activision nedávno uvedl, že firma se nebude soustředit jen na klasický vývoj a distribuci her, ale bude se dále zaměřovat také na investice do internetových služeb a možnosti hraní na internetu.