Tržní nájmy v Česku stagnují nebo se dokonce snižují

Tržní nájemné v Česku za poslední rok nezdražilo, činže na volném trhu naopak stagnují nebo klesají. Přes místy rostoucí zájem o pronájem bytů převyšuje nabídka stále poptávku. Růst cen energií také často snižuje vlastní výši nájemného, které majitelé bytů inkasují.

„Přebytek nájemních bytů na pražském trhu a finišující deregulace nájemného způsobily pokles tržního nájmu a pronájem kvalitního bytu se stává dostupnější i ve vyhledávaných rezidenčních lokalitách Prahy,“ uvedl ředitel realitní kanceláře Lexxus Peter Višňovský. Podobné jako v Praze je to s tržními činžemi také ve většině krajských měst. „Nabídka nájmů je vyšší než poptávka. Lidé se při vybírání nájemního bytu řídí hlavně celkovou cenou, která zahrnuje i energie a další služby,“ řekl Pavel Vágner ze společnosti Ideal Reality v Hradci Králové.

Ve Zlíně je možné pronajmout garsoniéru od 6000 korun za měsíc, dvoupokojový byt od 6500 korun, třípokojový od 8000 korun za měsíc včetně poplatků, sdělil Pavel Dočkal ze zlínské realitní kanceláře společnosti Century 21. V centru Českých Budějovic vlastníci pronajímají byty do 50čtverečních metrů za 6500 až 7000 Kč měsíčně, na sídlišti za asi 5500 korun. Nájem u malých bytů je pak na stejné úrovni jako u nadrozměrných bytů. „Hodně záleží na lokalitě i na tom, jestli je to panelový nebo cihlový dům,“ uvedla Marta Nagyová z jihlavské realitní kanceláře Realitas Partner. V centru Jihlavy se za třípokojový byt platí měsíčně kolem 10 000 Kč bez služeb a energií. Na panelových sídlištích stojí pronájem stejně velkého bytu se zařízením kolem 7000 až 8000 Kč. Za jednopokojové byty se v Jihlavě platí zhruba 5000 Kč měsíčně.

Zatímco v roce 2010 se čtvereční metr staršího bytu v Praze pronajímal v průměru za 139 korun, loni kleslo měsíční nájemné na 134 korun, vyplývá z údajů Institutu regionálních informací. Čísla se týkají bytu první kategorie s podlahovou plochou 68 m2 v běžné lokalitě, nikoli například na kraji města. Nájemní bydlení v posledních letech ustupovalo bydlení vlastnickému, vyplývá z předběžných výsledků loňského sčítání lidu. V České republice vzrostl za posledních deset let počet bytů v osobním vlastnictví ze 421 654 na 1,057 452, tedy o 151 procent. Počet nájemních bytů se naopak oproti sčítání v roce 2001 snížil o 37,3 procenta, o 21,2 procenta klesl i počet družstevních bytů.