Turecko blokuje tureckým Kurdům přístup na sociální sítě a weby

Hlavní sídlo Twitteru na Market Street v San Francisku

Hlavní sídlo Twitteru na Market Street v San Francisku Zdroj: Twitter (Jasper Sanidad)

Turecké úřady začaly blokovat kurdské internetové stránky. Napsal to turecký list Hürriyet, podle nějž mají uživatelé problémy dostat se na stránky Twitteru a Facebooku. Podle listu je za opatřením turecký telekomunikační úřad a cílené stránky jsou obtížně dostupné nejen v Turecku, ale také v severním Iráku, kde působí zakázaná turecká Strana kurdských pracujících (PKK).

Turecká armáda v pátek vstoupla do bojů proti islámským radikálům v severní Sýrii a bombardovala také pozice tureckých Kurdů, kteří se uchýlili v minulých letech na sever Iráku.

Deník hovořil s právníkem specializovaným na počítačovou technologii Mehmetem Alim Köksalem, který se domnívá, že se turecké úřady snaží kontrolovat provoz na sociálních sítích, aby zachytily komunikaci členů a příznivců PKK. Kvůli tomu se prý může přístupnost serverů zpomalovat.

Parlament v březnu schválil bezpečnostní zákon, který vládě umožňuje zablokovat internetovou stránku z důvodu „ochrany života, majetku, národní bezpečnosti nebo veřejného pořádku“. Telekomunikační úřad může tento zákon uplatnit do čtyř hodin a až dodatečně si vyžádat náležité povolení.