Turisté si zamilovali ostravské vykřičníky

Ostravský informační servis nabízí řadu suvenýrů se třemi vykřičníky. A turisté? Kupují.

Logo Ostravy se třemi vykřičníky se stalo hitem. Aspoň mezi turisty. Ti si z města mohou odvézt spoustu suvenýrů, které zdobí právě tři vykřičníky. A cena? Klidně i dva a půl tisíce. Za tu částku dostane turista trojici zlatých vykřičníků do kravaty. Dají se pořídit i laciněji. Stříbrné vyjdou na pětistovku. Toto léto ale letí něco jiného.
„Vůbec největší zájem je v těchto dnech o trička a placky s nápisem BO!!!,“ říká vedoucí pobočky Ostravského informačního servisu na Nové radnici Lucie Ochotková. Trička stojí 250 korun, placka je za dvacku. Právě na placky a na trička se lidé neustále vyptávají. Originální placky si domů odvezl i osmnáctiletý Jakub Staněk z Českých Budějovic. A koupil jich hned pět. „Vypravili jsme se s přítelkyní poznat Beskydy a Ostravu. Ještě nikdy jsme v této části republiky nebyli. Placky dovezu domů a rozdám je rodině. Je to originální dárek a ani tolik nestojí,“ pochvaluje si mladý Jihočech praktičnost ryze ostravského suvenýru.

Kus černého zlata

Pracovníci Ostravského informačního servisu počty suvenýrů neustále zvyšují. Ve svých provozovnách nabízejí přes stovku rarit, které lze koupit prakticky jen v Ostravě. Hitem je i pláštěnka. Tu nechali vyrobit speciálně kvůli nedávnému festivalu Colours of Ostrava. Tmavěmodrá igelitová pláštěnka s nápisem JE PO DEŠTI!!! se prodává ve velkém.
Horkou novinkou je i tmavěmodrý svlékací hrnek. Kdo do něj nalije horkou vodu, tomu se zjeví panorama Ostravy tak, jak ho lze vidět z Nové radnice. „Suvenýry vymýšlíme společně. Každý z nás se snaží přijít s něčím novým,“ směje se Martina Polochová z Ostravského informačního servisu.
Nápady na nové suvenýry se prý rodí spíše během zimy. To je větší klid. Přes léto pobočky zaplavují turisté. „Můžete to vidět na vlastní oči. Zájem turistů o Ostravu stále stoupá,“ potvrzuje Ochotková.
Možná jedním z nejkurióznějších nabízených suvenýrů je kus černého uhlí v lepenkové krabičce. Štítek hlásá, že jde o poslední uhlí z Ostravy. Vše se dohromady kompletuje v chráněných dílnách. Uvnitř je kromě drobného kousku černého uhlí přiložen i malý exkurz do historie. Česky i anglicky kupce upozorňuje, že poslední vozík s uhlím vyjel v Ostravě z dolu Odra 30. června 1994. „Je pravda, že lidé se nás na předměty s hornickou tematikou hodně ptají. Budeme muset ještě nějaké vymyslet. Přece jenom Ostrava bývala hornickým městem,“ konstatuje Ochotková. Kus posledního uhlí z Ostravy vyjde turisty relativně lacino. Stojí pětašedesát korun.