Twitter neroste podle očekávání, propustí přes tři stovky lidí

Twitter

Twitter Zdroj: CC BY 2.0: Anthony Quintano via Flickr

Americká internetová společnost Twitter propustí až 336 zaměstnanců, což představuje zhruba osm procent její pracovní síly. Propouštění je součástí plánu zeštíhlení po změně v nejvyšším vedení a týká se zejména techniků a programátorů.

Před týdnem Twitter jmenoval svým stálým generálním ředitelem spoluzakladatele firmy Jacka Dorseyho. Ten po rezignaci někdejšího výkonného šéfa Dicka Costola k letošnímu 1. červenci vykonával tuto funkci pouze přechodně.

Propouštění se zaměří na produktový a technický tým, který by měl po zeštíhlení být rychlejší a pružnější, uvedl Dorsey podle agentury Reuters. Akcie firmy na zprávu reagovaly posílením o 1,5 procenta.

Růst počtu uživatelů zpomaluje

Jednorázové náklady propouštění firma odhaduje na 10-20 milionů dolarů (až 477 milionů korun). Většinu z nich Twitter odepíše z výsledku posledního čtvrtletí tohoto roku.

Twitter se snaží své aktivity podpořit, čtvrtletní výsledky hospodaření totiž v červenci mimo jiné ukázaly zpomalování růstu počtu uživatelů. Akcie firmy od počátku roku do pondělí klesly o zhruba 20 procent.

Počet zaměstnanců rostl, zisk ale nebyl žádný

Počet zaměstnanců Twitteru se za poslední dva roky od vstupu firmy na newyorskou burzu rozrostl téměř dvojnásobně na dnešních asi 4100 lidí. Za devět let své existence firma nevytvořila zisk a nahromadila celkovou ztrátu téměř dvě miliardy dolarů.

Twitter je bezplatnou službou, jejímž prostřednictvím uživatelé mohou sdělovat krátké vzkazy v délce do 140 znaků. Po celém světě má stovky milionů uživatelů.