Twitter v hospodaření překonal odhady, přesto ale propustí téměř desetinu pracovníků

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: reuters

Twitter
Twitter (ilustrační foto)
Twitter
Twitter, ilustrační foto
Twitter
11
Fotogalerie

Americká internetová společnost Twitter hospodařila ve třetím čtvrtletí lépe, než očekávali analytici. Propustí ale více než 300 lidí, což odpovídá zhruba devíti procentům její pracovní síly. Navzdory příznivějším výsledkům ale firma zůstala ve ztrátě a zaznamenala citelné zpomalení růstu tržeb. Akcie Twitteru přesto výrazně zpevnily, později o značnou část zisků ale přišly.

Tržby ve třetím čtvrtletí vzrostly zhruba o osm procent na 616 milionů dolarů (15,3 miliardy korun). V předchozím kvartálu jejich růst dosahoval asi 20 procent a ve stejném období loňského roku dokonce 58 procent. Zpomalení růstu však bylo o něco méně výrazné, než očekávali analytici. Ti v anketě agentury Reuters čtvrtletní tržby v průměru odhadovali na zhruba 606 milionů dolarů.

Čistá ztráta klesla na 103 milionů dolarů (2,6 miliardy korun) ze 132 milionů dolarů před rokem. Bez zahrnutí mimořádných položek vydělala firma 13 centů na akcii, zatímco analytici počítali se ziskem jen devět centů na akcii.

Firma také oznámila, že zruší aplikaci Vine, kterou zavedla v roce 2013 ve snaze konkurovat služně Instagram od Facebooku.

Twitter je bezplatnou službou, jejímž prostřednictvím uživatelé mohou sdělovat krátké vzkazy. Firma se nyní potýká s intenzivnější konkurencí ze strany rychle rostoucích rivalů, jako je Snapchat nebo Instagram. Na konci června zaměstnávala zhruba 3860 lidí.

Twitter minulý měsíc najal bankéře, aby nalezli možné zájemce o jeho převzetí, potenciálních uchazečů se ale mnoho nenašlo. Společnost Salesforce, která byla poslední z malé skupiny firem, u nichž se předpokládalo, že by mohly mít o Twitter zájem, nedávno uvedla, že o dohodu usilovat nebude. Ve skupině možných uchazečů byly také společnosti Walt Disney či Alphabet.

Generální ředitel Jack Dorsey dnes prohlásil, že potenciální prodej firmy nebude komentovat. Twitter má podle něho jasný plán a podniká nutné změny, které mají zajistit dlouhodobý růst.