U Wykrentů a Dostálů mlsají přes Vánoce slané rolády

Mlsné jazýčky mají o Vánocích i umělci. Přerovský muzikant Jaroslav Wykrent a kreslíř Lubomír Dostál si přitom u slavnostní tabule pochutnají kromě jiného na docela netradičním pokrmu: slaných roládách.

Doris Wykrentová svému manželovi už půl století vaří, peče, podstrojuje. S narůstajícími léty a zdravotními problémy se ale soustředí spíše na zdravou stravu. A tak vánoční cukroví nebude mít na stole u Wykrentů ani čestné místo. „Nepeču cukroví ani ho neobjednávám, pár kousků donese jen dcera. Manžel by sladké neměl moc jíst, ale určitě mu přichystám aspoň pohár z jeho oblíbené zmrzliny a šlehačky,“ říká hudebníkova manželka.

Na vánočním stole naopak nesmí chybět sýrová roláda. „Koupím plátek tvrdého sýra a v igelitovém sáčku ho dám pod horkou vodu, aby byl tvárný. Pak sýr vyválím na tenkou placku, na ni dám vajíčkovou pomazánku, cibuli, papriku, okurku a chilli koření. Nakonec plát smotám do alobalu a dám do ledničky,“ popisuje Wykrentová oblíbený recept.

Také manželka přerovského kreslíře a humoristy Yveta Dostálová chystá o Vánocích roládu. Ovšem kuřecí. „Je sice pracná, ale výsledek stojí za to. Dáme si ji k bramborové kaši, ale klidně i studenou,“ říká Dostálová. A pro čtenáře Sedmičky přidává recept. „Vykostím kuře, osolím ho, opepřím, přidám grilovací koření a potřu jemně hořčicí. Udělám na cibulce vaječinu s uzeným masem a tu položím na kuřecí maso. Přidám čínské zelí a okurku, maso s náplní sroluji, zavážu nití a dám péct,“ zmiňuje manželka Lubomíra Dostála svůj tip na dobré jídlo.

Vánoce bez tradičního pečení cukroví si však nedokáže představit. „Letos mám pět druhů a z nich má můj muž nejraději linecké a ořechové kuličky. On ovšem miluje nejen sladké, ale jídlo obecně. Opravdu sní, na co přijde, a má neskutečný apetit,“ říká s úsměvem Dostálová.