Uber bude v Massachusetts nedobrovolně subvencovat tradiční taxikáře

Taxi v americkém státě Massachusetts

Taxi v americkém státě Massachusetts Zdroj: CC BY-SA 3.0: Mariordo

Americký stát Massachusetts uvalí na provozovatele alternativní taxislužby, jako je Uber nebo Lyft, poplatek za jízdu a bude z něj subvencovat tradiční taxislužbu. Ve Spojených státech jde o první případ, kdy alternativní přepravci budou nedobrovolně subvencovat tradiční taxikáře, uvedla agentura Reuters.

Guvernér státu Charlie Baker podepsal tento měsíc zákon, podle nějž budou muset internetem zprostředkované provozování sdílené jízdy odevzdávat z každé jízdy státu 20 centů (asi pět korun). Z toho pět centů bude stát předávat odvětví taxislužby, deset centů půjde městům a zbylých pět centů dostane státní fond dopravy.

Alternativní přepravci zákonem nadšeni nejsou, jsou s ním ale smířeni jako s menším zlem. Některé taxikářské firmy chtěly, aby zákon šel dál a například konkurentům zakázal činnost, pokud nebudou plnit stejné požadavky jako provozovatelé běžné taxislužby. Zákon také alternativním přepravcům nezakázal nabírání zákazníků na letištích a dalších lukrativních místech, jak požadovali taxikáři.

Poplatek může vynášet státu desítky miliony dolarů ročně. Jen Uber a Lyft uskutečňují v Massachusetts kolem 2,5 milionu jízd měsíčně.

Odvětví taxislužby bude dostávat z poplatků subvence do roku 2021, poté půjde celý výnos městům a státu. Celý poplatek má zaniknout v roce 2026.

Peníze z poplatků mají podle zákona pomoci odvětví taxislužby adaptovat se na nové technologie a pokročilé služby, zlepšit bezpečnost a úroveň pracovní síly.