Uber plánuje expanzi v Africe. V JAR vyzkouší platby v hotovosti

afrika, ilustrační foto

afrika, ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Heinrich-Boll-Stiftung

Americký provozovatel internetové aplikace pro alternativní taxislužbu Uber plánuje do měsíce nabídnout své služby v hlavních městech Ghany, Ugandy a Tanzanie. Oznámil to generální manažer Uberu pro oblast subsaharské Afriky Alon Lits. Firma již nyní působí ve dvou městech v Keni a Nigérii a v pěti městech Jihoafrické republiky.

Uber také spustí v JAR experiment s platbami v hotovosti. Někteří zákazníci totiž stále raději používají hotovost kvůli obavám o bezpečnost internetových plateb. V Keni, kde platební karty používá velmi málo lidí, po zavedení možnosti platit v hotovosti zájem o využití služby výrazně vzrostl.

Aplikace Uber umožňuje zákazníkům, kteří si ji stáhnou do mobilního telefonu, spojit se přímo s registrovanými řidiči, kteří je odvezou na zadané místo. Aplikace slouží i jako taxametr a platební nástroj.

Uber, který byl v roce 2009 založen v San Francisku, v posledních letech mohutně expanduje po celém světě. Dostává se přitom do střetů s vládami a úřady jednotlivých zemí a měst. Tradiční taxislužby firmu obviňují z nekalé konkurence, protože Uber často obchází přísné regulační předpisy. Od roku 2014 Uber podniká také na českém trhu.

Maďarsko chce vystrnadit Uber, řidičům hodlá zabavovat auta