Uber shání peníze, oceňuje se na dvojnásobek hodnoty Twitteru

Uber, San Francisco.

Uber, San Francisco. Zdroj: Jan Sedlak

Investoři amerického taxikářského dispečinku Uber Technologies rozjeli nové kolo financování, podle něhož odhadují tržní hodnotu své firmy na čtyřicet miliard dolarů, tedy například dvojnásobek hodnoty sociální sítě Twitter, napsala agentura Bloomberg.

Na první pohled je to velmi vysoké ohodnocení, ale za současné situace na trhu může být podle Bloombergu dobře odůvodnitelné. Vzhledem k velikosti potenciálního trhu Uberu a vzhledem k tomu, na jaké peníze dosáhnou jiné rychle rostoucí technologické firmy, dávají takové ambice smysl.

Firma, která působí trhu s osobní dopravou konkuruje klasické taxislužbě již pět let, shání nejméně miliardu dolarů, přesnou částku ale nesdělila. Agentura Bloomberg cituje v tom smyslu zdroje, jejichž totožnost nezveřejnila. Pokud by však firmě její záměr vyšel, hodnota Uberu by rázem stoupla na více než dvojnásobek, když ji v prvním kole financování investoři ohodnotili na 17 miliard dolarů. Její hodnota by se tak zhruba rovnala hodnotě letecké společnosti Delta Airlines.

Realistická suma

Pokud platí poměr tržní hodnoty k tržbám 18:1, jako tomu bylo v případě sociálních sítí Twitteru a Facebooku, znamenalo by to, že firma za rok vygeneruje zhruba dvě miliardy tržeb. „Nechtěl bych říkat, že to zní rozumně, ale v kontextu obrovského trhu, na který Ubermůže dosáhnout, to jistý smysl dává,“ řekl Bloombergu Sachin Shah, analytik firmy Albert Fried & Co. „Když spočtete veškeré dopravní služby, všechny taxíky, nejen v New Yorku, ale v každé metropoli všude po světě - mohou dohromady mít tržby ve výši dvou miliard? Odpověď zní, že asi ano.“

Jedním z dopadů ambiciózního plánu by mohlo být snaha usnadnit firmě vstup na burzu. „Takovéhle peníze v této fázi budování Uberu nasvědčuje tomu, že by firma při vstupu na burzu mohla mít hodnotu 80 až 100 miliard,“ komentoval situaci James Cakmak, analytik firmy Monness Crespi Hardt & Co. “Takový typ megafinancování umožňuje Uberu hodně pružnosti při rozhodování, kdy a za jakých podmínek na burzu vstoupit. Neznám jinou firmu, která by rostla takovým tempem.“