Uber snižuje ceny v USA a Kanadě, chce podpořit poptávku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Ryan Flickr

Celkem v 80 městech Spojených států amerických a Kanady společnost Uber sníží od soboty 16. ledna ceny. Chce tak přilákat více zákazníků v zimních měsících, kdy firmě klesá poptávka. Řidiči nejsou novinkou nadšeni, jak píše agentura Bloomberg.

Podle prohlášení Uberu, v Los Angeles a San Francisku dojde ke snížení jízdného o deset procent, v Houstonu o 20 procent a například v Richmondu ve Virginii o 15 procent, uvedl Bloomberg. V jiných velkých městech jako New York nebo Chicago zatím ceny zůstanou stejné. Snížení by se však později mohlo týkat až celé stovky měst, tvrdí firma. „Věříme, že snížení cen pomůže v době, kdy poptávka zpomaluje,“ vysvětlil regionální ředitel Uberu Andres Macdonald s tím, že k podobnému kroku firma přistoupila už v minulosti.

Nižší ceny znamenají, že řidiči na jedné jízdě méně vydělají. Uber však věří, že menší výdělky vyrovná větší zájem zákazníků a tedy větší počet jízd. Jak ale píše Bloomberg, novinka zřejmě naštve nemalý zástup řidičů. „Nemyslím si, že je tu jediný řidič, který by si myslel: nižší jízdné stoprocentně znamená větší počet jízd a tudíž větší výdělek,“ argumentoval bloger Harry Campbell.

Seth Miller, jeden z řidičů Uberu na Floridě, v této souvislosti prohlásil, že kvůli snížení jízdného bude častěji jezdit pro Lyft, hlavního konkurenta Uberu v USA.

Uber chce dorovnávat peníze

Snížené sazby zůstanou v platnosti po blíže neurčenou dobu. Uber však slibuje fixní sumu peněz, kterou řidič dostane ve většině měst, kde ceny klesnou. Podmínkou ale je přijímat 90 procent zakázek, uvádí Bloomberg.

Například pokud celkové jízdné za hodinu v San Francisku klesne pod průměr 24 dolarů za den, společnost dorovná rozdíl. Při vyšší poptávce záruka vzroste na 30 dolarů na hodinu. „Chceme stabilizovat příjmy řidičů i během snižování sazeb,“ uvedl Macdonald.

Jiný řidič Uberu Ryan Talley však namítá, že podobné sliby se objevily už v minulosti a nikdy nevydržely déle než dva měsíce.

Firma za 50 miliard
Zhruba šest let fungující firma provozuje svou aplikaci v padesáti zemích světa. Tržní kapitalizace společnosti se pohybuje okolo 50 miliard dolarů. Uber tak patří k nejhodnotnějším startupům světa.