Ubytovna pro rodiny s dětmi bude dražší

Správa domů zdražuje od září poplatek za ubytovnu v Okružní ulici. Rodiny v sociální tísni za ni zaplatí až o několik tisíc více.

Strach a zoufalství. Před ubytovnou Budějovic v Okružní ulici sedí na schodech skupina nájemníků a pokuřuje cigarety. Třiatřicetiletá matka devíti dětí Edita Pohlodková z prvního patra se právě chystá na velké prádlo. Všechny spojuje starost, jak od září uhradí nájem a poplatky za ubytování.
Nově za ně některé rodiny vydají až o několik tisíc korun více. Sedm let fungující ubytovna, kde našla střechu nad hlavou více než stovka dospělých a dětí, zdražuje poplatky za energie, nájem, ale hlavně za ostrahu. Jenom ta představuje částku 437 korun měsíčně na osobu. Pro Pohlodkovy to vychází téměř na pět tisíc korun. „Když zaplatím všechny ceny za ubytování, vyjdou mi od září na osmnáct tisíc,“ počítá žena.
Čtyři její děti chodí do školy, od září k nim přibudou další dvě. Nejstarší šestnáctiletý syn nastupuje do učení. Jejich otec je nezaměstnaný. Pohlodková tvrdí, že na zvýšený nájem nemá. Podobně jako další nájemníci teď podepsala petici proti zdražování.
Podle ředitele Správy domů Ladislava Volfa se ceny mění v souvislosti se zdražováním vstupů. Některé položky, například komunální odpad a ostraha, jsou vypočítané na osobu. To se nejvíc dotkne početných rodin.
„Ostraha v domě je nutná. Ročně vyjde na milion tři sta tisíc korun. Dvě třetiny z toho hradí město. Také náklady na další služby, jako je klubovna pro děti. Na nájem dostávají sociální podporu,“ připomíná Volf.
Co bude dál, nikdo neví. Například Pohlodková, podobně jako další nájemníci, splácí dluh úvěrové agentuře. Častými hosty jsou v domě exekutoři. „Budu se muset ještě víc zadlužit, ale děti nikomu nedám,“ uvažuje mladá žena.