Ukrývá se pod Tetínem tajemství?

Hledají jeskyně v Českém krasu. A dokázali jich objevit už desítky.

eč je o jeskyňářích, jejichž domovským územím je okolí Tetína. „Jsme druhou nejpočetnější jeskyňářskou skupinou v Čechách. Je nás asi čtyřicet,“ říká Ladislav Pecka z Tetína.

Přednáška v kavárně

Historii výzkumu podzemí v okolí Tetína včetně posledních objevů shrne ve středu 24. února v berounské kavárně Jiná káva. Od půl osmé večer tam vystoupí se svou přednáškou plnou tajemství. „Dějiny zkoumání Českého krasu totiž nejsou moc známé,“ vysvětluje Pecka, který se jeskyním věnuje už od roku 1977. Ještě do 30. let minulého století se oblast mezi Prahou a Berounem nazývala Pražskou pahorkatinou. „Dokonce vyšla kniha, v níž je psáno, že pahorkatina není krasem, neboť zde nejsou jeskyně,“ uvedl Pecka. Základní přelom znamenala druhá světová válka, která nadšencům uzavřela skalní města v Sudetech. Pražští horolezci si našli zábavu na skalách u Srbska. Začali tu působit i jeskyňáři. V současnosti jsou u Tetína známé už desítky jeskyní. Tedy prostor, do nichž člověk zaleze celý. Ty jsou ale veřejnosti nepřístupné. Smí do nich jen členové státní ochrany přírody a jeskyňáři. Jejich práce pomohla již mnohokrát k odhalení archeologických památek. Největší objev z ledna roku 2006 mají na kontě Miroslavové Martínek a Hahn. U Tetína našli poklad mincí ze 13. století. „Náhodou jsme odvalili kámen. Pod ním byla rozbitá keramická nádoba a nějaké mince,“ vzpomíná Martínek. Objev ho spíš zklamal, chtěl totiž najít jeskyni. To, že hodnota nálezu převyšuje dva miliony korun, si neuvědomil.

Zbožné přání

Největší tajemství Tetína ale dosud odhalené není. „Za války se totiž objevila voda z vývěru. Vytekla a poškodila trať. A právě o snaze proniknout za tu vodu je zmíněná přednáška,“ říká Pecka. Jedná se o takzvaný Tetínský vývěr. „Vše nasvědčuje tomu, že někde pod Tetínem je větší podzemní systém, odkud přitéká poměrně slušný krasový potok. Voda vyvrhla i krápníky,“ říká Pecka. Najít Tetínskou vývěru je jeho zbožným přáním. „Jakýkoliv objev nových prostor je něco úžasného. Člověk si uvědomí, že na tom místě může být úplně první,“ libuje si nadšeně Pecka.