Umělá inteligence umí plánovat i svatby

NA ZAČÁTKU BYLO SLOVO. Watson začínal jako systém počítačové lingvistiky. V roce 2011 vyhrál vědomostní soutěž.

NA ZAČÁTKU BYLO SLOVO. Watson začínal jako systém počítačové lingvistiky. V roce 2011 vyhrál vědomostní soutěž. Zdroj: Profimedia.cz

Zatímco donedávna byli lidé přesvědčeni, že umělá inteligence zničí svět, nyní už mohou vidět, že ho udělá úžasnějším, přesvědčuje poradenská firma Trend Watching klienty. Systémy založené na umělé inteligenci si razí cestu do spotřebního sektoru. 

Už loni nastal rozmach umělé inteligence ve spotřebním sektoru – zákazníci se prý sami domáhají inovativních řešení i pro osobní cíle, jako je cvičení, seznamování s vhodnými partnery či chod domácnosti. Enormně úspěšná je na tomto poli technologie Watson od gigantu IBM. To je systém, který transformuje principy umělé inteligence do praktické pomůcky pro byznys.

Watson, pojmenovaný po prvním šéfovi IBM Thomasi J. Watsonovi, začínal jako systém počítačové lingvistiky. To, co umí, předvedl v roce 2011 v televizní vědomostní soutěži Jeopardy!, kde porazil dva někdejší lidské vítěze a vyhrál hlavní cenu milion dolarů. Filozofie Watsonu se ovšem v čase změnila. Nyní se soustředí na řešení, která mají pomoci využít umělou inteligenci v byznysu. Watson nabízí podnikatelům chatboty, robotizované poradce zákazníkům, virtuální prodejce či vizuálně rozpoznávací systémy a prodává je v API rozhraních pro tvorbu aplikací.

IBM nezveřejňuje, kolik mu Watson vydělá. Viceprezident John Kelly ale Financial Times přiznal, že co do obratu je Watson nejrychleji rostoucím novým byznysem firmy.

A jak to vypadá v praxi? Watson využívá například nedávno vzniklá brazilská aplikace Meeka, určená pro plánování svateb. Páry, plánující veselku se radí s virtuálním asistentem, který jim také pomáhá řídit svatební rozpočet, seznamy hostů a dodavatele.

Umělou inteligenci využívá i seznamovací aplikace Bernie. Uživatelé Bernie natrénují, aby rozpoznal, kdo je jejich typ. Bernie pak může zamířit „na lov“ přes seznamky typu Tinder, Happn a Bumble a využít svůj software k rozpoznávání tváří. Dokáže také sám iniciovat konverzaci či poslat jednu ze tří předpřipravených zpráv, takže zájemce o seznámení nemusí absolvovat ponižující první odmítnutí.