Umělci otevřou v Podprůhonu dvorky

Sedmadvacátý ročník Kladenských dvorků přiláká o tomto víkendu opět na sedmdesát amatérských i profesionálních výtvarníků.

Majitelé domů v jedné z nejstarších částí města propůjčí umělcům na dva dny dvorky, aby mohli vystavovat svá díla. „Letos bude zpřístupněno čtyřiadvacet dvorků, z toho tři poprvé. Jejich majitelé nás sami oslovili,“ řekl předseda občanského sdružení Spolek Podprůhon Petr Lukáš. Ten se v této bývalé chudinské čtvrti narodil a dobře pamatuje začátky Kladenských dvorků.

Město dvorky zachránilo

V osmdesátých letech se výstava konala jenom v zahradě uměleckého kováře a sochaře Viktora Stříbrného. Sešli se tam umělci, kteří neměli kvůli svým názorům možnost vystavovat jinde. „Zahrada byla jako z pohádky. Vysoké zdi, vzrostlé stromy, taková pěkná zákoutí a do toho se rozléhala nádherná muzika,“ vzpomíná Lukáš. Od té doby se hodně změnilo, nejenom prostředí, ale i počet výtvarníků, kteří do Kladna přijíždějí vždy o první červnový víkend. „Je pravda, že po revoluci začal zájem o Dvorky pomalu upadat. Umělci měli nové možnosti, otevřel se jim svět. Tehdy významně pomohl kladenský magistrát, který v téhle tradici chtěl pokračovat, což se podařilo,“připomíná inženýr Petr Lukáš. Letos začnou Kladenské dvorky v sobotu slavnostní vernisáží, kam přijdou známí umělci, jako například malířka a grafička Jitka Válová, sochař Olbram Zoubek, spoluzakladatelé akce Viktor Stříbrný a František Tomík.

Potěšení nejen pro oči

Kromě profesionálů se v sobotu a v neděli představí i amatérští malíři, sochaři, keramici i fotografové. Ti vystaví své snímky ze soutěže o nejzajímavější pohled na kladenský Podprůhon. „Myslím, že pro návštěvníky bude inspirující dílna Maříž na dvorku u Maninů. Můžou si tam podle svých představ vybarvit hrnek nebo podšálek a pak si ho rovnou vypálit v peci, která je přímo v domě,“ uvedl Lukáš.
Na hřišti Bukovka se pak bude hlavně hrát a zpívat. V sobotu zazní především rock a blues, vystoupí například kapely Krausberry a Blue Effect. V neděli se bude „podávat“ folk. Zahraje skupina Nerez s Klárou Vytiskovou, která vzdá poctu Zuzaně Navarové. Vystoupí i Jarmila Šuláková se skupinou Fleret.

Také děti najdou zábavu

V rámci jednotlivých dvorků se uskuteční i další doprovodná vystoupení, například u Jedličků v neděli zahraje pro jazzové publikum zpěvačka Jana Koubková. Romantické duše v sobotu pookřejí při poslechu literárně-hudebního pásma Václava Fkrleho a Jana Paulíka a děti pak zřejmě ocení dvě nedělní představení pouličního divadla Dell arte.
Malebné dvorky budou otevřené v sobotu od dvou hodin odpoledne do sedmi hodin večer, v neděli o hodinu méně. „Trošku s obavami se díváme na příští ročník. V Podprůhonu chystají velkou rekonstrukci. Dělníci budou opravovat silnice, inženýrské sítě, počítá se s celkovou plynofikací. Bojíme se, aby nebyla narušena půvabná tvář této čtvrti z 18. století. To by bylo opravdu nevratné,“ dodal Petr Lukáš.