Umění a humor v dopravním prostoru, za něž nikdo sedět nepůjde

svérázné dopravní značky v Británii

svérázné dopravní značky v Británii Zdroj: Profimedia.cz

svérázné dopravní značky v Británii
svérázné dopravní značky v Británii
svérázné dopravní značky v Británii
4
Fotogalerie
Je často těžké rozlišit umění od pouhé recese, ale jisté je, že veřejný prostor svádí k vyjádření. Vděčným terčem bývá doprava, její komunikace, prostředky a zařízení. Asi není třeba podrobně popisovat kauzu Romana Týce ze skupiny Ztohoven, který si za úpravu uniformních panáčků na semaforech vysloužil měsíc arestu. Příslušné úřady ve Velké Británii zřejmě mají větší smysl pro humor a nadhled, než ty naše, protože za svérázné dopravní značky, které si můžete prohlédnout, nikomu trest nehrozí.

Anonymní umělec si v britském Solihull ve West Midlands pohrál se značkami upozorňujícími na práci na silnici. Kolemjedoucí řidiči se vtipnými piktogramy náramně bavili a někdo se smíchem dokonce přiznal, že když uviděl první ze čtyř značek, domníval se, že jde o seriózní informaci, že se na silnici už pracovat nebude…

Dopravní happening v Berlíně

Dalším zajímavým počinem, jehož videozáznam vám přinášíme, je happening, který neznámá umělecká skupina realizovala před dvěma roky v Berlíně na náměstí Rosenthal Platz. Nazvala ho jednoduše – Vymalovaná realita.

Cyklisté, kteří na rušnou křižovatku přijeli ze čtyř směrů, rozlili na vozovce 500 litrů modré, červené, žluté a fialové vodou ředitelné barvy a o další se už postaral hustý automobilový provoz.