Umění pro optimisty

Jiří Černický vystavuje své dílo, které vychází z jeho kreseb posledních 25 let.

Jiří Černický vystavuje své dílo, které vychází z jeho kreseb posledních 25 let. Zdroj: ctk

Jiří Černický vystavuje své dílo, které vychází z jeho kreseb posledních 25 let.

Nestává se často, aby Galerie Rudolfinum patřila jednomu, natož českému, umělci. Od roku 2007 se tak nyní děje poprvé. Své umění zde představuje Jiří Černický, všestranný autor, jehož Divoký sny v podobě imaginárních krajin a fantastických objektů jsou inspirativní glosou o stavu současného světa.

Výstava děl Jiřího Černického vychází ze série kreseb, které vznikaly v průběhu pětadvaceti let. Za tu dobu umělec přenesl na papír, popsal a vysvětlil desítky nápadů, které pro současnou výstavu převedl do hmoty. Ať už je budeme nazývat sochami, instalacemi či objekty, všechny vycházejí ze života, z našeho okolí, z potřeby změnit či zlepšit situaci člověka.

Hned první výstavní sál nabízí spektakulární interaktivní zážitek: divák má možnost se v intimním šeru uložit na pódium a osvěžit se pohledem na dvě projekce. Jedna zhmotňuje nápad na Kinetický vodopád, tedy obrostlý jeřáb, který má v suchých místech planety svlažovat okolí tekoucí vodou. Ta druhá, deformovaná přenosem přes skleněnou vázu, vysílá nejasné obrazy Freudových pacientů.

V dalších sálech pak následuje bláznivý rej nápadů a krajin, bizarních i fantastických projektů, které s vtipem a nadhledem reflektují současnost. Ačkoli Černický svými díly skutečnosti ironizuje, jeho témata jsou závažná. Kolektivní paměť. Víra. Pokora. Životní prostředí. Výhodou jeho konceptu pro diváka je jeho srozumitelnost. K tomu přispívají právě kresby, v nichž vše důkladně popisuje a interpretuje.

Černického dílo je nenuceně angažované. Říká nám, jak by se s trochou fantazie dala vylepšit společnost, okolí, člověk. I když sem tam je jeho ironie káravá (a třeba uvězní papouška v nákupním vozíku), svou hravostí vyzývá k optimismu. Stromový kostel! Nekonečná sjezdovka! Jiří Černický je v první řadě filozofem, ve druhé umělcem a nakonec i vynálezcem.
Je na divákovi, aby zvážil, která z jeho poloh mu sedí nejlépe.

Jiří Černický: Divoký sny
Galerie Rudolfinum, Praha
Výstava trvá: do 10. dubna
Hodnocení: 100 %