Úřad rozhoduje, jestli zahájí řízení kvůli lyžařskému mistrovství

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže do konce října rozhodne, zda začne řízení kvůli lyžařskému MS

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) do konce října rozhodne, zda zahájí správní řízení kvůli veřejným zakázkám a výběrovým řízením souvisejícím s pořádáním únorového mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci. Řekl to mluvčí antimonopolního úřadu Kristián Chalupa. ÚOHS už v březnu prozkoumal zhruba osm desítek zakázek libereckého magistrátu a Technické univerzity Liberec. O zahájení případného správního řízení, v němž by městu a univerzitě hrozila i vysoká stotisícová až milionová pokuta, ale ÚOHS dosud nerozhodl.

„V dané věci probíhá stále šetření, správní řízení zahájeno nebylo. O tom, zda v daném případě budou či nebudou zahájena správní řízení, se rozhodne v průběhu tohoto měsíce,“ uvedl Chalupa.

Antimonopolní úřad ve svém aktuálním informačním listě uvedl, že kontrola byla zahájena u zadavatelů statutárního města Liberce a Technické univerzity Liberec 16. března. Akce se přímo na místě zúčastnilo celkem osm pracovníků ÚOHS, kteří prozkoumali 60 veřejných zakázek a 22 výběrových řízení na projektové práce a inženýrskou činnost a na výkon technického dozoru investora.

Zadavatel měl následně možnost zaslat ÚOHS námitky proti kontrolnímu protokolu. Pokud nebudou námitky úřadem akceptovány, zahájí správní řízení.

Kontrola ÚOHS navázala na předchozí zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Podle závěrů NKÚ z letošního jara byly při přípravě šampionátu prohospodařeny desítky milionů korun. Kvůli postupu Liberce a Technické univerzity při přípravách podal NKÚ trestní oznámení na neznámého pachatele. Lyžařský šampionát v Liberci vyšel daňové poplatníky na více než dvě miliardy korun. Jeho pořádání ale skončilo dluhy, které podle zářijových údajů převyšují 80 milionů korun.