Úřadující mistr bude letos bojovat o záchranu v extralize

Tristní. Po loňském historickém zisku titulu si letos karlovarská Energie zahraje v závěru extraligové sezony pouze play out mezi čtyřmi nejhoršími mužstvy základní části.

Cestu do vyřazovacích bojů si tým z lázeňského města, který hrál letos poprvé v nové super moderní aréně, definitivně uzavřel dvě kola před koncem dlouhodobé části. V dnešním západočeském derby totiž Karlovy Vary prohrály na ledě vedoucího mužstva Plzně 2:3 a ztratili i teoretickou šanci proklouznout do předkola play off.
„Za výkon jsme si dnes alespoň bod zasloužili, ale dnešním zápasem jsme si to neprohráli,“ prohlásil trenér Energie Pavel Hynek, který během sezony nahradil odvolaného Josefa Palečka, ale napravit špatně rozehranou základní část se mu již nepodařilo.
Na tiskové konferenci po utkání už věděl, že jeho tým čeká pouze boj o udržení. „Neznám přesně všechny dnešní výsledky, jak se to nakonec dohrálo. Ale podle toho, co jsem měl možnost vidět, tak jsme se dnešní porážkou s konečnou platností připravili o možnost hrát v předkole,“ prohlásil vyrovnaně Hynek, jenž v loňské sezoně koučoval právě dnešního soupeře Karlových Varů Plzeň. Při ztrátě šesti bodů na desátou Slavii mají Západočeši horší bilanci vzájemných zápasů, která jim bere i teoretickou naději.
Karlovarská Energie, která hrála finále posledních dvou ročníků měla před začátkem extraligového ročníku velké plány, z nich ale nezůstalo vůbec nic. „Je to pro nás velké zklamání, protože jsme celou dobu věřili, že se tam, dostaneme,“ neskrýval smutek čtyřicetiletý trenér.
Do pojmenování důvodů neúčasti Karlových Varů ve vyřazovacích bojích se mu ale bezprostředně po prohře v derby nechtělo. „Teď tady nechci rozebírat všechny aspekty, proč se to stalo. Rozhodně to není na jednu odpověď,“ uvedl stručně Hynek. Podobně po mistrovské sezoně nepostoupily do play off v roce 2006 Pardubice.
Po přestávce tak čeká na západočeský tým dohrání zbylých dvou kol základní části a poté budou se třemi dalšími soupeři bojovat ve skupině o udržení. „Určitě nás tam nečeká nic lehkého, protože bodové rozestupy nejsou zase až tak velké. Pokud ale budeme hrát a bojovat tak, jako v posledních zápasech, tak věřím, že odstup od ostatních týmů udržíme a ještě jej zvýšíme,“ slibuje slovenský útočník Rastislav Dej, který v dnešním zápase proti Plzni jednou skóroval a patřil k nejnebezpečnějším hráčům svého týmu.