Utajovaný americký bezpilotní raketoplán odstartoval do vesmíru

Bezpilotní raketoplán X-37B

Bezpilotní raketoplán X-37B Zdroj: U.S. Air Force

Experimentální nepilotovaný raketoplán X-37B amerického letectva odstartoval ke čtvrté tajné misi. Na oběžnou dráhu jej z floridského Mysu Canaveral vynesla raketa Atlas V. Americké vzdušné síly nespecifikovaly, jak dlouho ve vesmíru zůstane, ani jaký náklad veze.

Stejně jako v případě minulých výprav byla odtajněna pouze malá část nákladu stroje, který připomíná zmenšenou verzi někdejších raketoplánů NASA. Jedním z účelů tohoto letu jsou údajně experimenty s novým iontovým pohonem.

Část nákladu má na palubě vedle letectva rovněž NASA, která chce vyzkoušet, jak bude téměř stovka nových materiálů reagovat na vystavení vesmírnému prostředí. Spekulace o tom, že by vzhledem k míře utajení mohl raketoplán být novou vesmírnou zbraní, vzdušné síly USA odmítají.

Miniraketoplán dlouhý necelých devět metrů startuje s pomocí rakety a rovněž přistává jako bývalé raketoplány, takže je po horizontálním dosednutí na zem opětovně použitelný. Při minulém letu strávil mimo Zemi 675 dní a vrátil se loni v říjnu, kdy přistál v Kalifornii.