Útočníci z Paříže používali ProtonMail. Ten odmítá omezit šifrování

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Po teroristických útocích v Paříži se do popředí dostávají některé šifrované komunikační služby, které měli útočníci používat při vzájemné domluvě. Jednou z takových služeb je i poštovní služba ProtonMail.

Služba ProtonMail používá kompletní end-to-end šifrování, takže k obsahu se nedostane nikdo včetně samotného provozovatele – obsah není v žádné fázi k dispozici v prostém textu; jen při psaní a dešifrování ve webovém prohlížeči příjemce.

ProtonMail je nyní po asociaci ITI (Google, Microsoft aj.) další, který se brání, že rozhodně nenese žádnou vinu a že odpovědí nemůže být to, aby přeci jen umožnil úřadům za určitých okolností pohled do schránek svých uživatelů.

Politické hlasy po snižování šifrování webových služeb nyní skutečně sílí, ProtonMail ale správně poukazuje na to, že by toho záhy zneužili útočníci i vlády samotné při špehování těch, kteří s terorismem nemají nic společného.

Teroristé zároveň ke komunikaci nepoužívali pouze švýcarský ProtonMail, ale také hromadu dalších prostředků, čili by si jednoduše našli jiný způsob.

Článek vyšel na webu Živě.cz