V Afghánistánu nasadili na ostrahu hranice řiditelné vzducholodě

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: CTK

Afghánští pohraničníci zapojili počátkem týdne do ostrahy státních hranic na severu země řiditelné vzducholodě. Podle perského vysílání rozhlasové stanice BBC akce vyvolala na tádžické straně hranic paniku, protože místní obyvatelé považovali neznámé létající objekty za příznak konce světa. Lidé žijící na hranicích nyní prý žijí ve strachu a upnuli se k modlitbám.

Balony, které mají usnadnit kontrolu hornaté a obtížně přístupné afghánsko-tádžické hranice, byly poprvé nasazeny minulou neděli. „Nevím, co se to na nebi objevilo, ale moc se toho bojím. Chlapi tvrdí, že bude konec světa,“ řekla středoasijské agentuře CA-News obyvatelka tádžického pohraničí Šamsichon Tamlijevová.

Agentura Regnum citovala další místní obyvatele, kteří vzducholodě označují za „nebeské ryby obrovských rozměrů“. Mešity jsou prý plné vystrašených lidí.

Tádžičtí pohraničníci od vzducholodí dávají ruce pryč s poukazem na to, že neobvyklá kontrola citlivé hranice je projekt Afghánců. Tádžicko-afghánské pomezí je v poslední době stále ostřeji sledováno, tádžická vláda nedávno rozhodla o vyslání armádních jednotek do horských oblastí na jihu a východě země. Podle ruských médií není vyloučeno, že se do ostrahy jižní tádžické hranice zapojí i ruští pohraničníci.

Hranici Tádžikistánu a Afghánistánu tvoří z velké části horský masiv Pamiru a Hindúkuše. Oblast využívají islámští extremisté a pašeráci drog k pronikání do postsovětské Střední Asie. Množí se prý případy, kdy k přechodu hranice používají moderní technické prostředky včetně motorových deltaplánů.