V Asii vědci objevili 208 nových rostlin a živočišných druhů

Opice tuponosá

Opice tuponosá

Vědci objevili v poslední době v okolí řeky Mekongu 208 nových rostlinných a živočišných druhů, mezi nimi i opici s patkou podobnou té, co nosil Elvis Presley, nebo ještěrku, která se sama klonuje. Podle agentury DPA, která citovala zprávu Světového fondu na ochranu přírody (WWF), zvláště zajímavá je právě tuponosá opice z Barmy, o níž existovaly pouze kreslené důkazy a domněnky, že žije v odlehlých lesích.

Vědci zkoumali oblasti v povodí Mekongu v čínské provincii Jün-nan, v Barmě, Laosu, Thajsku, Kambodži a ve Vietnamu. Tento region je považován za jednu z posledních oblastí ke zkoumání nových druhů na planetě, konstatuje zpráva WWF. U nejdelší řeky jihovýchodní Asie - měří asi 4500 kilometrů - našli například také křiklavě oranžově a bíle kvetoucí orchidej.

Tuponosá opice (Rhinopithecus strykeri) je z nových objevů asi nejbizarnější. Má černou srst a podle Barmánců v místě, kde byla odhalena, je velmi snadno k nalezení zvlášť během deště. To sedí skrčená na stromě a schovává hlavu mezi nohy. Jinak by jí pršelo do nosních dírek, které směřují nahoru, a musela by kýchat.

Právě proto je tato opice častým cílem lovců. Podle WWF jich zbývá již jen 260 až 330 a hrozí jim vymření.