V Blansku se chystá stavební projekt za půl miliardy

V průmyslové zóně v Blansku se chystá investice přibližně za půl miliardy korun. Společnost Hydraulické stroje a zařízení (HSZ) chce od tamní radnice koupit zbytek zóny Vojánky pro rozsáhlý rozvojový projekt. Jde o asi 42 300 čtverečních metrů, které by chtěla firma získat do pronájmu a následně je do šesti let zcela odkoupit. O záměru bude již 6. března rozhodovat zastupitelstvo Blanska, řekl jeho místostarosta Jiří Crha (ODS).

V zóně by měly vzniknout nové výrobní haly pro HSZ Blansko, v druhé etapě i pro její subdodavatele a kooperující firmy. Ve třetí etapě by měly vzniknout výrobní haly, které firma nabídne k pronájmu. „Do průmyslové zóny by měly být vysídleny firmy, které nyní působí v areálu Adastu Blansko v centru města. Areál by měl být pak po úpravách začleněn do středu Blanska,“ uvedl Crha.

Čtvereční metr se v zóně prodává za nejnižší cenu 420 korun. Prodej pozemků by městu vynesl asi 17,7 milionu korun. Blansko již dlouhá léta marně hledá investora pro zónu, z níž je dosud obsazena necelá polovina. Příchod investora by proto mohl podle Crhy významně podpořit rozvoj města. „Navíc se nám přihlásil nečekaně v uplynulých dnech i další zájemce o část pozemků v průmyslové zóně Vojánky. Snad se nám jej podaří spojit s prvním zájemcem o zónu tak, aby se domluvili na spolupráci,“ doplnil místostarosta.

Společnost HSZ se zabývá především dodávkami pro vodní díla a vodní elektrárny, výrobou strojů pro kovárenství a výstavbou kanalizací.