V Brně bude vysvěcen kostel, ve kterém hoří barvy. Stavba se zrodila díky darům

Věž kostela přitahuje pozornost už z dálky.

Věž kostela přitahuje pozornost už z dálky. Zdroj: BoysPlayNice

Kostel stojí uprostřed brněnského sídliště.
Architekt Marek Jan Štěpán se kostelu věnuje s přestávkami třicet let. Záměr stavby však vznikl již v uvolněné atmosféře roku 1968. Svého naplnění došel po padesáti letech.
Celý byl financován ze sbírek a darů.
Zaujímá plochu 1220 metrů čtverečních.
Dominantu tvoří věž vysoká 31 metrů.
21
Fotogalerie

Beton, pozinkované železo a střídmý interiér, v němž hlavní roli hraje přirozené světlo linoucí se z osmdesát metrů vysokého okna. I tak může vypadat kostel. Stojí uprostřed brněnského sídliště a navrhl jej architekt Marek Jan Štěpán. Stavba financovaná ze soukromých darů a sbírek vyšla na 106 milionů korun.

„Máme tolik dostupných informací, vizuálních a jiných vjemů, které na nás útočí ze všech stran, že prostor kostela by měl být prostorem ztišení, bez zbytečných optických i jiných vjemů,“ přibližuje architekt Štěpán.

O kostele uprostřed brněnského sídliště Lesná se začalo uvažovat už v uvolněné atmosféře roku 1968, k realizaci ale došlo až o padesát let později. Stavba vznikla díky finančním sbírkám a darům. Kostel zasvěcený Marii Restitutě bude slavnostně vysvěcen 12. září.

Autor k tomu dodává téměř symbolický příběh. Na Boží hod vánoční 2019 dopoledne zasahovali v kostele na Lesné hasiči. Přijeli krátce po upozornění, že ve věži hoří. „Je pravda, že jsem použil v kontrastu s nebeskou modří symbolické barvy pozemského života, ohně i utrpení (červenou a žlutou), ale to jsem si ještě neuvědomoval, že symboly mají tak velkou moc. Doopravdy nehořelo, jen to tak asi při ranním slunci vypadalo,“ vypráví architekt.

Prohlédněte si kostel v galerii

Krajské volby 2020: Jihomoravský kraj >>>