V Čelákovicích začala výstavba vědeckotechnického parku

Výstavba vědeckotechnického parku za 130 miliónů korun byla zahájena v Čelákovicích. Investorem je výzkumný ústav SVÚM a.s., který se věnuje výzkumu materiálů a sídlí v Praze-Běchovicích. Park vznikne na rozloze 4500 čtverečních metrů v sousedství podniku TOS Čelákovice, informoval Svaz průmyslu a dopravy ČR.

„Potřebujeme modernizovat český průmysl pomocí inovací. Musíme postavit naši ekonomiku na podobných projektech,“ upozornil na význam investice viceprezident svazu Radek Špicar. „Máme-li přežít stále tvrdší světovou konkurenci, musíme se vydat cestou vědy, výzkumu a inovací,“ dodal k významu nového centra vědy a výzkumu. V sázce na inovace vidí také způsob jak zabránit kolapsům, který například potkal textilní nebo obuvnický průmysl.

Podle předsedy představenstva SVÚM Ivo Haina ústav získal na výstavbu dotaci 70 milionů od Ministerstva průmyslu a obchodu ČR v rámci programu Inovace a podnikání. Zbývající část financí pochází z bankovního úvěru a z vlastních zdrojů. Kromě sídla SVÚM a.s. budou v novém vědeckotechnickém parku dva inkubátory, kde budou sídlit čtyři nové firmy. V České republice nyní existuje devět akreditovaných a 34 ostatních vědeckotechnických parků. Akreditaci může získat park s rozlohou nad 3000 m2 užitné plochy. Udílí ji Společnost vědeckotechnických parků ČR.